Betekintés a hazai zeneipar világába – III. KommON Szakmai est
november 23, 2016
Crazy Climbing mászóverseny
november 28, 2016

Mindennapok munkajoga – Tárgyaláslátogatás a Fővárosi Törvényszéken

A 400+ ösztöndíjprogramhoz kapcsolódóan a Széles látókör tantárgycsoport keretében új szabadon választható tárgyak indultak ebben a szemeszterben. A Mindennapok munkajoga dr. Csőke Rita előadássorozata. Ha valaki azt gondolná, hogy a munkajog kizárólag száraz és unalmas, nagyon téved. Megadott tematika mentén haladva, a tanárnő tárgyalások látogatására szervezett lehetőséget a hallgatóknak, hogy betekintést nyerhessenek a munkajog gyakorlatába.

 „A tárgyalások főszabályként nyilvánosak. A nyilvánosságot legfeljebb a bíró zárhatja ki. Ezért is, elvben bárki bármire beülhetne, amikor arra jár, viszont egy kis rászervezéssel – egy ilyen látogatás – még hasznosabbá és informatívabbá tehető az egyetemi hallgatók számára.” – mondta Dr. Csőke Rita tanárnő, az Üzleti Jog Tanszék oktatója.

November 15-én és 17-én a Fővárosi Törvényszéki Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium tekintélyes épületében a hallgatók előzetesen kaptak egy tájékoztatást azon ügyek előtörténetéről, amelyeknek a tárgyalásán részt vehettek. A kezdésig a tárgyalóterem előtt beszélgettek, arról hogy mire lehet számítani és vajon milyen hosszú lesz egy tárgyalás, hogyan zajlik majd, vagy lesz-e ítélethozatal?

csrAz egyik választható tárgyalás egy elsőfokon folyó munkaügyi per volt, ahol a bíró mellett két ülnök is közreműködött. A másodfokú tárgyalásokon három bírónő ült a pulpituson és kezdésként ők ismertették az addigi információkat az elsőfokú ítélettel és a fellebbezéssel. Ez volt a tárgyalás leghosszabb része és a hallgatóság számára is a legnehezebb. Szövevényesek az információk, minden részlet jogi szempontból fontos lehet, hiszen elbillenthetik a döntést a felperes vagy az alperes javára.

A tárgyalásokon a peres felek vitájából jól látható volt, hogy nem csak a jogot kell tudnia egy ügyvédnek, hogy megvédhesse ügyfele érdekeit, hanem minden kicsi részletét ismernie kell a vállalt ügyének:

A bírók mindent, ami elhangzott, nagyon pontosan jegyzőkönyvbe vetettnek. Minden egyes megnyilatkozás, bizonyítás, alátámasztás fontos részlet lehet, ezért nincsen egyszerű dolguk a bíráknak.

A két másodfokú tárgyaláson ítélet is született. Mivel ez által ezekben az ügyekben a döntések már jogerőssé váltak, ezért a döntéssel szemben innen már csak rendkívüli perorvoslattal lehetne élni, amelyben a legfőbb bíróság, a Kúria járhat el. Onnan viszont már nincs fentebb.

csr2

Az ítélethirdetéseket, illetve az elsőfokú tárgyalást követően a hallgatók kérdéseket tehettek fel a bíráknak, akik készséggel válaszoltak. Nem volt egyszerű megérteni az ügyeket, különösen az ítéleteket, de részletes magyarázatot adtak, hogy mik a jogilag lényeges kérdések, illetve miért döntöttek úgy ahogyan, és milyen törvényeket, jogszabályokat alkalmaztak. A bírók a munkájukról beszélve elmondták, hogy azon kívül, hogy nagyon alaposan ismerniük kell a vonatkozó szabályokat. Annak érdekében, hogy a tárgyalás eredményes legyen, komoly előzetes felkészülést folytatnak ők is. Az iratok alapján át kell látniuk a teljes ügyet, a felvetett jogi problémák lényegét, jószerivel még mielőtt a felperes és az alperes egyáltalán megszólalna. Így tudják vezetni és mindvégig mederben tartani a tárgyalást. Érdekes volt látni azt, hogy a bíróság mennyire objektív. Minden érzelmi befolyásolási kísérletet elutasítottak, hogy ténylegesen csak az ügy lényegéről legyen szó.

A látogatások végén lehetőséget kaptunk arra is, hogy körbevezessenek minket a bíróságon, és olyan helyekre is bejussunk, ami az ügyfelek elől elzárt terület. Akinek kedve volt, kipróbálhatta magát az Oktatási Központban a bírói pulpituson, sőt, a bátrabbak a talárt is felpróbálhatták.

Mindennapok munkajoga hasznos és izgalmas óra, amelyről a bíróságon megjelent magas hallgatói létszám is tanúskodik. Az, hogy a hallgatók személyesen is részt vehettek bírósági tárgyaláson, mélyíti az órai előadásokon elhangzottakat, interakciókat vált kis, és további információkkal bővíti a tudásunkat.