Mindennapok munkajoga – Tárgyaláslátogatás a Fővárosi Törvényszéken
november 28, 2016
Boldogság – felelősség – fenntarthatóság: mi a kapcsolat?
november 28, 2016

Crazy Climbing mászóverseny

A Műfal csapatát kérdeztük a BME Műfalánál megrendezésre került Crazy Climbing Mászóversenyről.

Véleményetek szerint sikeres volt a rendezvény, úgy zajlottak a dolgok, ahogy terveztétek?

Teljes mértékben sikeresnek mondhatjuk a versenyt, a résztvevők az éjszakába nyúló fordulók ellenére is lelkesek maradtak, szurkoltak egymásnak. A fotókon és a hamarosan elkészülő videón is látszik a szuper hangulat és az izgalom.

Az ötletelést gyors szervezés és megvalósítás követte. Csapatunkkal (MAFC Mászószakosztály – Műfal) egy rendhagyó mászóversenyt szerettünk volna létrehozni, ahol kipróbálhatunk újításokat, kicsit merészebb megoldásokat, mint pl. a geometriai elemek, a sötétben világító, a foszforeszkáló és az érintésre kigyulladó fogáskészletek. Ezek az eszközök, felszerelések mind saját készítésűek, a csapat mérnök-technikusának keze munkáját dicsérik.

IMG_3151Van arról adat, hogy hány résztvevő volt a versenyen?

Összesen ötvennégyen indultak a versenyen, öt különböző kategóriában. Nézők, szurkolók számát pontosan nem tudjuk megmondani, de megtöltötték a terem egész galériáját és a folyosó egy részét is. (A CrazyClimbing Facebook esemény oldalán 164-en mutattak érdeklődést, akik közül nagyon sokan valóban el is jöttek.)

Hogyan zajlottak a jammelések?

A versenyzőket nemtől és kategóriától függetlenül csoportokra bontottuk. Minden körben két-két csoportnak volt 45 percen át lehetősége a boulder és kötél (toprope) jam útjait kimászni, ahol a versenyzők szabadon taktikázhattak és maguk dönthették el, hogyan osszák be idejüket.

IMG_3192Volt-e esetleg bármi fennforgás, baleset?

Szerencsére nem történt a szokásos kisebb „mászósérüléseken“ kívül (pl. horzsolás, zúzódás) komolyabb baleset vagy bármilyen technikai probléma a verseny folyamán. Ez részben köszönhető a Műfal csapatának, de leginkább maguknak a versenyzőknek. Hiszen – mivel a falmászás extrémsportnak minősül – az elhivatott és komoly mászók tisztában vannak az esetleges sérülések és veszélyek lehetőségeivel.

Milyen plusz élményt ad a mászáshoz a “denevér üzemmód”?

Ezzel a fordulóval egy régebbi eseménysorozatunkat szerettük volna kicsit visszahozni, az éjszakai mászást. A versenyzők fejlámpa segítségével próbálják teljesíteni a kijelölt utat, ami teljesen más nehézséget jelent, mint világosban. A gyakorlott sziklamászók és túrázók biztosan tudják, hogy a sötétedés bármikor elérheti az embert, akár a falon is, így mondhatjuk azt is, hogy tartottunk egy kis ízelítőt.

IMG_3251

A versenyzőktől milyen visszajelzéseket kaptatok?

Nagyon sok pozitív visszajelzést és köszönetet kaptunk a versenyzőktől, partnerektől. Minden versenyünkön tanulunk valami újat, amit legközelebb máshogy tudunk majd csinálni, így folyamatosan javítunk a módszereinken.

A jövőben terveztek valamin változtatni a verseny összetételével kapcsolatban?

Évente két versenyt rendezünk, mindegyiket más-más témában és formában, így nem válik unalmassá a mászók számára. A jövő évi tervezésnek nem kezdtünk még neki, egyelőre kipihenjük a CrazyClimbing fáradalmait.