Új Tanácsadó Testület az MBA mögött – Interjú Danyi Pál kollégánkkal
október 26, 2020
Információs Társadalom folyóirat – Interjú Héder Mihállyal
november 3, 2020

Next level education – angol nyelvű mesterszakok a GTK-n

interjú Dr. Bethlendi Andrással, a pénzügy mesterszak szakfelelősével

A GTK kari stratégiájának része a nemzetközivé válás, melynek az angol nyelvű mesterszakok elindítása egyik jelentős elemét képezi. Cikksorozatunkban a szakfelelősöket kérdeztük az új képzések érdekességeiről és az első év tapasztalatairól. Az angol nyelvű pénzügy mesterszakról Dr. Bethlendi Andrással beszélgettünk.

A Pénzügy mesterképzés – angol nyelven célja, hogy nemzetközi viszonylatban is versenyképes pénzügyi ismeretekkel rendelkezzenek a hallgatók. Ön mit emelne ki a képzéssel kapcsolatban? Mit tart erősségének?
Fontosnak tartom kiemelni, hogy a képzés gyakorlatorientált, valamint az oktatók egy része a pénzügyi szektorból jött – így a diákok a legújabb, piacon is keresett tudással gazdagodhatnak. Továbbá, a pénzügy szaknyelve az angol, ezért a hallgatóknak óriási előnyt jelent, ha azon a nyelven folyik az oktatás, amit a későbbiekben várhatóan használni fognak. 
A képzés főként a Chartered Financial Analyst (CFA) és Financial Risk Manager (FRM) nemzetközi diplomák tudásanyagára épít. Ezeket a piaci diplomákat nehéz megszerezni, azonban világszerte elismertek. Egyetemünk akadémiai kapcsolata ezen intézményekkel hozzájárul, hogy a GTK nemzetközileg elismertebb legyen, illetve fel tudjuk készíteni diákjainkat a CFA vagy FRM vizsgák sikeres teljesítésére.

Dr. Bethlendi András, a pénzügy mesterszak szakfelelőse

Ez a második év, hogy angol nyelvű mesterképzések indulnak a GTK-n. Milyen népszerűségnek örvend a Pénzügy szak?
Az első évhez képest nőtt a szak népszerűsége: idén megduplázódik az elsős hallgatóink száma. A hallgatók nagyrésze külföldi, ez ad egyfajta nemzetközi hangulatot, 2020. szeptemberétől pedig már külföldi oktató is tanít nálunk, mely hozzájárul a szak növekvő népszerűségéhez. Igyekszünk továbbá különböző szakmai programokat szervezni a hallgatóknak: tőzsdére menni vagy piaci szereplőket meghívni előadását tartani. Középtávú célunk, hogy erős, nemzetközi közösség alakuljon ki a szak körül.

2019. őszétől a Pénzügy mesterképzés csak angolul indul. Ön milyen különbséget lát az angol és az előtte meghirdetett magyar nyelvű szakokban? 
Ez egy teljesen megújult képzés, ezért nem hasonlítanám össze a korábbival.

Az egyetemi szintű pénzügy oktatás szempontjából különleges és egyedülálló a képzésünk, hiszen az országban nincs máshol angol nyelvű pénzügy mesterképzés államilag támogatott hellyel, illetve CFA és FRM akkreditációval.

A tavalyi év bizonyára kihívásokban gazdag volt, hiszen ez volt az első év, hogy idegen nyelvű mesterképzések indultak. Milyen tapasztalatai vannak az első év befejeztével, mire kell a továbbiakban odafigyelni?
Nagyon jó tapasztalatokkal zártuk az első évet. Dinamikusan indult az ősz, látszott, hogy formálódik a csapat, kapcsolatba kerültek a különféle nemzetiségű hallgatók – sajnos a távoktatás a szocializációt megtépázta. A továbbiakban folyamatosan építkezni szeretnénk: kidolgozni, fenntartani és folyamatosan fejleszteni egy színvonalas, gyakorlatorientált képzést. Kialakítunk egy több elemből álló programot, mely további előnyökhöz jutattja a legjobb hallgatóinkat. Szeretnénk létrehozni egy alumnit, így nemcsak szakmailag, de kapcsolati szempontból is közösségformáló képzést alakíthatunk ki.

Mit jelent az angol nyelvű szakok elindítása a kar szempontjából és mit az egyes szakok szempontjából?
A GTK kari stratégiája a nemzetközivé válás. Ehhez angol nyelvű képzések, külföldi oktatók, angolul jól kommunikáló magyar oktatók kellenek – a pénzügy mesterszak esetében is ezeket az irányelveket követjük. 
Az egyetemi szintű pénzügy oktatás szempontjából különleges és egyedülálló a képzésünk, hiszen az országban nincs máshol angol nyelvű pénzügy mesterképzés államilag támogatott hellyel, illetve CFA és FRM akkreditációval.

Szerző: Homlok Anna
Fotó: Dr. Bethlendi András