A GTK nemzetközi gazdálkodás alapszakos távoktatásának pozitív tapasztalatai hallgatói szemüvegen keresztül
október 26, 2020
Next level education – angol nyelvű mesterszakok a GTK-n
november 2, 2020

Új Tanácsadó Testület az MBA mögött – Interjú Danyi Pál kollégánkkal

Milyen változásokon megy át az MBA mesterképzés?

Az egyik magas presztízsű mesterképzésünkkel, az MBA-val szemben egészen eltérő igényeket fogalmaz meg a piac, mint akár néhány éve. Fontos célunk, hogy felismerjük, elemezzük a változásokat a környezetünkben, és illeszkedve az új idők új szavaihoz, eredményesen tudjuk megújítani a képzésünket. Ennek egyik első élő példája a Vállalkozásfejlesztés és innováció specializáció, ahol a hallgatók kiscsoportban, projektszerűen dolgoznak és készülnek fel a gyakorlati órákra életszerű feladatokból – vállalkozásokat hoznak létre ígéretes ötletekből.

Milyen operatív feladatai vannak az oktatóknak?

A tanárok segítik a csapatok munkáját tanácsokkal, közvetlen visszajelzésekkel, konzultációkkal. A csapatok munkáját mentorok is támogatják, akik a piaci ismereteiket közvetlenül tudják a csapatok rendelkezésére bocsátani.

Szervezetileg hogyan lehet ennek megfelelni és mit kell tudni a képzés mögött álló, új Tanácsadó Testület munkájáról?

A változó igényeknek való megfelelés és a gyakorlatorientáltság jegyében az MBA képzést egy egészen újszerű intézmény is segíti: egy 11 főből álló Tanácsadó Testület, amelyben a gazdasági életünk prominens szereplői (vezérigazgatók, sikeres vállalkozók) adnak visszajelzést olyan kérdésekben, hogy jó irányba megy-e a képzésünk, mire van szükség a piacon, mitől lehet vonzó és hasznos egy MBA képzés. Ugyanakkor az MBA hallgatóknak is elsőkézből adnak választ a vállalkozási ötleteiket érintő kérdéseikre.

Mi a Testület célja és mik a legnagyobb kihívások?

Célunk, hogy a jelenleg csak oktatást érintő kapcsolatrendszert kibővíthessük, és a testületi tagok által képviselt cégek kölcsönösen hasznos együttműködéseket köthessenek Karunkkal, vagy akár egymással is a mi bábáskodásunk mellett. Kihívás és szép szakmai feladat is egyben, hogy egy ilyen illusztris grémium figyelmét fenntartsuk a BME és az MBA képzésünk felé.

Mit lehet tudni a Tanácsadó Testület tagjairól?

A Testület tagjai között nagyvállalati szakemberek és tapasztalt akadémiai szereplők találhatók – a GTK részéről Nemeslaki András, Vecsenyi János (karunk címzetes egyetemi tanára), valamint jómagam veszünk részt a fent említett célok megvalósulása érdekében. A Tanácsadó Testület egészen pontosan az alábbi tagokból áll:

  • Ascsillán Endre – GE Magyarország (alelnök)
  • Bayer Gábor – 77 elektronika (fejlesztési igazgató),
  • Buzási Dániel – Danone Hungary (CEO)
  • Danyi Pál – BME GTK (egyetemi docens, specializáció felelős)
  • Duda Ernő  – Solvo Biotechnology (CEO)
  • Gulyás László – EIT Digital (igazgató)
  • Lakatos Péter  – Videoton (CEO, társalapító)
  • Lám István  – Tresorit (CEO, társalapító)
  • Nemeslaki András – BME GTK (egyetemi tanár, MBA szakfelelős)
  • Szombati Anikó – MNB (ügyvezető igazgató)
  • Vecsenyi János – BME GTK (címzetes egyetemi tanár, oktatástervező)
Dr. Danyi Pál
(A Vállalkozásfejlesztés és innováció specializáció felelőse)