Szabvál ajánló – A társas lény: ember és társadalom
augusztus 26, 2022
Mi történt 1782 óta?
augusztus 30, 2022

Rangos elismerés karunk oktatójának

Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjjal ismerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Dr. Buzási Attila, a Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék tanszékvezető-helyettes egyetemi docensének, aki meghatározta Budapest kerületei esetében a hőhullámokkal szembeni sérülékenység értékét. Munkája az Urban Climate című folyóiratban jelent meg.

Feltérképezte Budapest kerületeinek hőhullámokkal szembeni érzékenységét és azok egyenlőtlen területi eloszlását. Megállapította, hogy a sérülékenység a budai oldalon alacsonyabb, a pesti oldalon lévő kerületek jóval érzékenyebbek a hőhullámokra. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy három dél-pesti kerület (XVII., XVIII. és XXIII.) kiemelkedően jó értéke rámutat egy érdekes térbeli differenciálódásra is.

Az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjat Mohar Lászlóné Sóti Borbála végakarataként alapították. Olyan fiatal, a tudományos életben dolgozó szakemberek kaphatják meg, akik környezetvédelmi kutatásokat végeznek. Évente három díjazottat választ ki az MTA elnöke, akik a környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódva vehetik át az oklevelet és pénzjutalmat. 

Az elismerés célja, hogy a tudomány eszközeivel és lehetőségeivel elősegítse a lokális és globális emberi környezet megóvását, a biológiai sokszínűség védelmét, valamint környezetbarát technológiák kifejlesztését és meghonosítását. 

Dr. Buzási Attila a BME GTK a regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakának elvégzése után maradt a Karon és 2017 őszétől adjunktusként, 2021-től docensként dolgozik a Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszéken, ahol magyar és angol nyelven is oktat. Mindezen túl kidolgozta a rendszeresen teltházas „Klímaváltozásról – mesterfokon” című tárgy tematikáját és felépítését.

További információ: 

https://www.bme.hu/hirek/20220828/Terkepen_Budapest_klimaserulekenysege

Gratulálunk az elismeréshez!