Kitüntetések a Pedagógus Napon
június 24, 2019
Elérhetők a 2019. évi pedagógus napi fotók
július 26, 2019

Több mint Közgazdaságtan – Komplex kihívások, komplex válaszok előadás

„ Több mint közgazdaságtan. komplex kihívások, komplex válaszok” címmel tartott előadást a BME GTK-n Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója 2019. május 28-án.

Az elmúlt évtizedekben tapasztalt technológiai fejlődés merőben új stratégiai gondolkodásra készteti a piaci szereplőket. Az előadó kiemelte, hogy elméleti szempontból a tudományágak kapcsolódása és ezek szinergiái hozhatják el a közgazdaságtudomány megújulását. A technológiai fejlődés, különösen a digitalizáció alapjaiban formálja át a globális munkaerőpiacot – az elvárt készségeket és szükségleteket – de ez csak egyik tényezője a közgazdaságtant a gyakorlati oldalról feszítő erők közül. Többek között Igazgató úr rámutatott arra, hogy a geopolitikai kihívások, a társadalmi feszültségek és talán legdrámaibban a környezetünket kizsákmányoló „hagyományos” gazdasági gondolkodás feszíti leginkább a közgazdaságtudományt.

A Magyar Nemzeti Bank ezekre a kihívásokra adott válaszok keresésére motiválja a BME hallgatóit egy tanulmányi verseny keretében, melynek témái:

  1. A pénz jövője – a jövő pénze
  2. Zöld növekedés – fejlődés kisebb ökológiai lábnyom mellett
  3. Mesterséges intelligencia, mint a 21. század legfontosabb termelési tényezője

A pályázat leadási határideje: 2019. október 15.

A pályázat részleteit a dékáni utasítást tartalmazza. Jó munkát kívánunk minden BME-s hallgatónak.