Pénzügyi tudatosságot támogató applikáció tervezése mindössze egy hétvége alatt?
április 28, 2020
GTK Nyílt Nap
május 8, 2020

Útmutató a sikeres karrierhez

Interjú Muskát Máté volt MBA szakos hallgatóval

A GTK számos kiváló mesterszakja közül kiemelkedik és a jövőbe mutat a Master of Business Administration világszinten ismert és elismert képzése, melyről Muskát Mátéval, végzett MBA hallgatóval beszélgettünk, aki jelenleg a budapesti Robert Bosch Kft. Pénzügyi Controlling csoportjának vezetője.

A legtöbb felsőoktatási intézményben jelentős különbséget mutatnak az MBA szakok tárgyai. Számodra melyik tárgy volt az, ami leghasznosabbnak bizonyult? Melyik adott jelentős többlettudást a munkád szempontjából?

Két irányvonalat szeretnék kiemelni, amely számomra igazán hasznos volt a tanulmányaim során. A számvitel, illetve a vezetői számvitel olyan kézzelfogható, szakmai tudást adott, amit nap mint nap hasznosíthatok munkámban a pénzügyi területen. A másik tárgycsoport a digitális gazdaságtannal kapcsolatos órák, valamint az adatvizualizáció. Ezt kiemelten fontosnak és előremutatónak tartom, hiszen a mai világ is ebbe az irányba halad: egyre több adat áll rendelkezésre, amit egyre gyorsabban kell feldolgoznunk és kommunikálnunk. Ezek a tárgyak olyan, azonnal felhasználható és mindennapokba átemelhető megoldásokat mutattak be, amiket a kurzuson való elhangzásukat követően – akár pár nappal az órát követően – már a mindennapi munkahelyi adatvizualizációs feladataim során is volt lehetőségem alkalmazni. 

A BME napjainkban az innováció egyik hazai középpontjának számít.

Muskát Máté

Milyen hatással volt a szak elvégzése a karrieredre?

A változást legfőképpen a gyakorlatban éreztem a munkahelyemen, ugyanakkor az MBA olyan képzési forma, ami az egész világon ismert: sztenderd alapelvek mentén összeállított, világszerte hasonló formában és tartalommal oktatott kurzusok alkotják. Számomra fontos volt, hogy a diploma által adott készségeket és szaktudást a világon bárhol el tudják helyezni, erre pedig az itthon elérhető kínálatból jelenleg az MBA az egyik legjobb lehetőség.

Volt-e lehetőség kapcsolati tőke építésére a képzés során? Ha igen, milyen minőségűek ezek a kapcsolatok és hogyan tudtad ezeket hasznosítani?

Rendkívül sok, egymástól különböző szaktudással rendelkező hallgató vesz részt a képzésen: legyen szó a telekommunikációról, építőiparról, autóiparról, vagy – elsődleges végzettséget tekintve – jogról, pszichológiáról, mérnöki háttérről. Az eltérő iparágból érkező hallgatók saját tapasztalataikkal is színesítették, kiegészítették az elméleti alapokat, jelentős hozzáadott értéket teremtve ezzel, aktívan hozzájárulva az órákon elhangzottakhoz. Így a képzés nemcsak kapcsolati tőkét, hanem egy kibővült, több iparágon és szakterületen átívelő szemléletet is ad.

A BME GTK MBA képzése nemcsak szemléletrendszert, de kiterjedt kapcsolati hálót is nyújt, amely a mai világban szintén felbecsülhetetlen értékű. 

Muskát Máté

Mit ajánlanál a felvételizőknek, miért éppen ezt az MBA képzést válasszák?

A BME napjainkban az innováció egyik hazai középpontjának számít. Az egyetem követi a világ megatrendjeit, legyen szó mesterséges intelligenciáról vagy az önjáró autók fejlesztéséről. Előremutató törekvések zajlanak az egyetemen, a karok tudnak egymás tudományos munkáiból profitálni.A képzést pedig azért ajánlanám, mert itt nem azt kapja az ember, mint egy átlagos egyetemi mesterképzésen, hanem ott van az a plusz is, amit a hallgatók adnak a képzés sikerességéhez. Másfajta közeg alakul ki, amikor munkatapasztalattal rendelkező hallgatók vesznek részt egy képzésen, akiknek már akár menedzseri hátterük is van. Így egyszerre lehet jelen és egészítheti ki egymást a versenyszférában szerzett vezetői gyakorlati tapasztalat a világ legjobb egyetemeinek kutatásai alapján meghatározott elméleti modellekkel. Emellett a BME GTK MBA képzése nemcsak szemléletrendszert, de kiterjedt kapcsolati hálót is nyújt, amely a mai világban szintén felbecsülhetetlen értékű.

Szerző: Galavics Diána
Fotó: Muskát Máté