Koronavírus tájékoztató
november 18, 2020
Életre szóló lehetőség az Erasmus pályázattal
november 21, 2020

Változó környezet, változó szokások

Tippek és eszközök a hatékony tanuláshoz

2020. márciusa óta az élet számos aspektusa ment keresztül jelentős változásokon, melyek alól az oktatás sem kivétel. Az új munkakörnyezet megszokásánál talán csak az új életvitel kialakítása nehezebb. A tavaszi félév tanulságait összegezve, íme néhány örökérvényű tanács: a következő gyakorlatban alkalmazható tippek segíthetnek, hogy produktívan teljen az otthon töltött idő és hatékony legyen a tanulás.

Átgondolt időbeosztás
Míg eddig az egyetemi előadások személyes látogatása a mindennapok szerves részét képezte, a távoktatás bevezetése óta mindenkinek egyénileg kell határokat szabni: a jó időbeosztás sosem volt még ilyen fontos.
Ehhez elengedhetetlen a teendők átlátható rendszerzése. Érdemes reggelente átgondolni, hogy milyen elvégzendő feladatok esedékesek aznap, listát készíteni belőlük, majd dönteni a fontossági sorrendről. A tennivalók vizuális megjelenítése segítheti a könnyebb és gyorsabb áttekintést. Az alábbi táblázat akár a vizsgaidőszakban is támaszként szolgálhat, de bármely más, nehezebben átlátható periódusban is segítség lehet.

Félre a telefonnal
A kialakult járványhelyzet következtében megnövekedhet a telefonozással töltött idő mennyisége, hiszen a közösségi média felületek egyfajta pótlékként szolgálhatnak kapcsolataink fenntartására. A képernyőidő növekedése már a vírus megjelenése előtt is akadályozta a produktivitást. A túlzott telefonhasználat eltereli a figyelmet, megszakítja a koncentrációt. Ezekre az esetekre számos képernyő-idő kezelő alkalmazás elérhető, melyek segítik a fókuszált gondolkodást – ugyanakkor a telefon elrejtése is célravezető. 

Frissítő szünetek
A bezártság nemcsak a közérzetre, de a teljesítményre is hatással van: a mentális jóllét melltett a fizikai egészségre is érdemes fokozottan ügyelni. A feladatok közötti szünetekben frissítően hathat a szellőztetés vagy rövid séta a levegőn. Rendszeres pihenő bevezetése a járványhelyzet végeztével is hasznos, főleg a vizsgaidőszakban ajánlott, hogy újult erővel, felfrissülve kezdődjön a tanulás.
Hosszabb ülőmunka esetén az aktív, dinamikus ülés segíthet a fáradtságérzet leküzdésében, hiszen ilyenkor folyamatos, ugyanakkor minimális mozgás mellett az izmok vér és oxigénellátása folyamatos.

Apró jutalmak
Fontos megtalálni azokat a tevékenységeket, melyek a megváltozott helyzetben is örömet okoznak. A fontos, inspiráló emberekkel való kapcsolattartás, az önjutalmazás, és az új, lelkesítő elfoglaltságok kipróbálása segíthet a pozitív érzések fenntartásában. Ez segíthet átvészelni a sűrű heteket a félévben, a vizsgaidőszakokat, vagy bármilyen helyzetet, amikor egyedül kell helytállni.
Ez a néhány tanács bármely nehéz időszakban támaszt nyújthat, és habár a távoktatásnak már remélhetőleg vége van, ezek a tippek segítenek, hogy produktívan teljen az idő és hatékony legyen a tanulás, bármilyen körülmény között.

Szerző: Homlok Anna
Ábrák: Homlok Anna