Változó környezet, változó szokások
november 21, 2020
Nyelvtanulás a BME-n
november 22, 2020

Életre szóló lehetőség az Erasmus pályázattal

Tippek a sikeres pályázáshoz

Az utazás sok fiatal életében központi szerepet tölt be. Noha 2020-ban nem a világ bejárásé a főszerep, összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni, ha valaki külföldi egyetemen, esetleg gyakorlati helyen szeretne eltölteni néhány hónapot. Remek lehetőséget erre az Erasmus program, melyről részletes tájékoztatást kaptunk a GTK legutóbbi Erasmus Vásárán

A tavalyi GTK Erasmus Vásár során a szervezők naprakész információval és humoros, informatív transzparensekkel várták az érdeklődőket, melynek főszervezője Dr. Tóvölgyi Sarolta, a GTK Erasmus-koordinátora volt.

A tájékoztatón a jelentkezési feltételekkel kapcsolatos általános kérdéseken túl rengeteg olyan hasznos információval gazdagodhatottak az érdeklődők, ami a formális leírásokkal és szerződésekkel ellentétben személyes tapasztalatból származik. A Vásáron a kezek sem maradtak üresen, hiszen egy, az Erasmus-szal kapcsolatos totó kitöltése után hasznos ajándéktárgyakat nyerhettek a látogatók. 

Rendkívül fontos a pályázás folyamatában, hogy a hallgatók tudjanak és akarjanak is együttműködni. A kiállítók elmondása szerint kiemelt figyelmet fordítanak a pályázatok elbírálása során arra is, hogy a pályázók milyen egyéb erőfeszítéseket tesznek a tantervi követelmények mellett a sikeres egyetemi évek érdekében, legyen az szakkollégiumi, öntevékeny köri tagság vagy tudományos tevékenység. Azt a már-már rémhírnek számító gondolatot, miszerint a külföldi partnerintézményben töltött félévek miatt csak csúszni lehet az itthoni tanulmányokkal, azonnal eloszlatták a szervezők. Ugyanis, ha valaki úgy választ partnerintézményt, illetve képzést, hogy annak alaptanterve és egyes tárgyai megfeleljenek az itthon folytatott képzésének, több tárgy elfogadtatására is lehetőség nyílik. Érdemes tájékozódni a partnerintézménytől a választott képzés tantervéről, valamint konzultálni az itthoni oktatókkal, hogy mindenki nagyobb bátorsággal és könnyebb szívvel szállhasson fel a repülőre a sikeres pályázást követő félévben.

Szerző: Csaba Nikolett
Kép: Google