Életre szóló lehetőség az Erasmus pályázattal
november 21, 2020
A GTK pénzügy és számvitel alapszakos távoktatásának pozitív tapasztalatai hallgatói szemüvegen keresztül
november 23, 2020

Nyelvtanulás a BME-n

A nyelvtudás napról napra fontosabbá válik az üzleti életben és jelentős előnyt biztosíthat a munkaerőpiaci versenyben. A BME-n talán a nyelvismeret legismertebb szinten tartási formája a kötelező tárgyak angol nyelvű kurzusának, illetve a kötelezően választható idegennyelvű tárgyak teljesítése – azonban a BME Idegen Nyelvi Központ számos változatos opciót kínál mind a meglévő nyelvismeret fejlesztésére, mind új tudás elsajátítására.

Támogatott nyelvtanulási lehetőségekkel ösztönzi az egyetem a hallgatókat, hogy elmélyüljenek egy-egy kiválasztott idegen nyelv megismerésében. Alapképzés esetén nyolc, mesterképzésen és doktori képzésen négy, míg osztatlan képzésen tizenkettő ingyenes nyelvi támogatási egység jár a hallgatóknak.

Kezdő szinttől a felsőfokig, nyolc idegen nyelv közül választhatnak a tanulni vágyók, melyek az angol, francia, holland, japán, német, olasz, orosz, illetve spanyol. Ezeket a tárgyakat is a Neptunon keresztül lehet felvenni: a Mintatantervek legördülő listáról a Nyelvi tárgyak opciót kell választani. Érdemes gyorsan lecsapni a rendelkezésre álló helyekre az előzetes tárgyjelentkezés során, mert bizonyos kurzusok gyorsan betelnek.

A heti kétórás nyelvi kurzusokat egy kreditért, míg a kétszer kétórásokat kettőért lehet felvenni. Ha valaki egy nyelvet már legalább középszinten elsajátított, a nulla kredites támogatott kurzusokon kívül változatos témájú szaknyelvi tárgyakból is válogathat, melyek két kredites szabadon választható tárgynak minősülnek. Ezek a nulla és két kredites szabadon választott nyelvi kurzusok mind gyakorlati órának számítanak, így a tárgy sikeres teljesítésének egyik alapfeltétele az órák hetven százalékán való részvétel.A hallgatók specifikus, általános és szaknyelvi nyelvvizsga felkészítő kurzusok közül is választhatnak, melyek jó alapul szolgálhatnak a BME Nyelvvizsgaközpont vizsgáinak teljesítéséhez.

Szerző: Zajka Zita Beatrix
Képek: Google