Kedd: tavasz az Infoparkban – az ÜTI Sátor első napja…
május 3, 2016
A hatalom árnyékában
május 9, 2016

A válasz: fenntarthatóság – üzlet és politika!

Sokszínű látogatói kört vonzott a fenntartható fejlődés elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozó F-Faktor: FENNTARTHATÓSÁGI MŰHELY 2016. április 29-i 2016. április 28-i „Fenntarthatóság: üzlet vagy politika?” című műhelytalálkozója.

Az egyetemi hallgatók, klímavédelem és fenntarthatóság területén dolgozó kutatók, szakembereket is vonzó műhelytalálkozón Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) igazgatója, Dr. Bartus Gábor, a BME GTK Környezetgazdaságtan Tanszék adjunktusa és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára és Dr. Zilahy Gyula a BME GTK Környezetgazdaságtan Tanszék egyetemi docense tartott vitaindító előadást.

03Az elhangzott előadások feltárták a fenntarthatóság való átmenetet elősegítő intézményrendszeri feltételeket, az állami és üzleti, valamint köztes intézmények szerepkörét. Konszenzus alakult ki abban, hogy sem az állam sem az üzleti szféra nem felelős kizárólagosan a fenntarthatóság elősegítéséért, sokkal inkább közös feladat, amelyben az egyének szerepe is felértékelődik, így tovább a vállalkozások együttműködéséig és a fenntarthatóságba történő befektetés állami irányításáig. Magyarországon, sajnálatos módon, a köztes intézmények (civil szervezetek) csekély száma és a centralizált-decentralizált közigazgatási modellek kiszámíthatatlan alakulása nem bátorítják a fenntarthatóság felé való átmenet széles körű megvalósítását. Új fenntarthatósági kérdéseket vet fel mind hatékonyság, mint a környezet- gazdaság- társadalom harmonizációjában az újszerű, úgynevezett ’sharing economy’ szektor kezdeményezései, amelyek újraszabhatják a gazdasági érdekviszonyokat. A vállalkozások versenypozíciójuk megtartására és erősítésére is várható a fenntarthatósági célok teljesítésére tett törekvéseik számának emelkedése.

01A vitaindító előadásokat követően élénk diskurzus alakult ki a részvevők és vitaindító előadók között, a generációs felelősségvállalás, vállalatok etikus magatartása, a fenntarthatóság értelmezése és a ’sharing economy’ térnyerése témákban. A vita moderátoraként Dr. Pálvölgyi Tamás a BME GTK Környezetgazdaságtan Tanszék egyetemi docense, a Fenntarthatósági Kompetencia Központ vezetője szerint a fenntarthatóság felé való átmenet a mindennapok nyelvén egyszerűen megfogalmazható: „Ne háríts, ne pazarolj” !

A műhelytalálkozót Dr. Valkó László c. egyetemi tanár, a BME GTK Környezetgazdaságtan Tanszék munkatársa zárta felhívva a hallgatóság figyelmét értékeink jövő generáció számára történő megőrzéséért, a kincsek és tudások gyarapításáért, amelyért mi is tehetünk minden nap.