Bemutatkozik a Twentees
november 7, 2016
“Ha csak tehetem, a kosárlabda pályán vagyok” – interjú Gaál Norbert játékvezetővel
november 14, 2016

BME-es felkészülés a 2016-os Úszó MEFOB-ra

Hellner Szelinával, a Testnevelési Központ igazgatóhelyettesével, az úszás szakág vezetőjével beszélgettünk a 2016-os Úszó MEFOB-ról, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapatának felkészüléséről.

Hogyan állt össze az idei csapat, kik a tagjai?

Évről-évre újabb hallgatók kerülnek be a csapatba, ami nehezíti a csapat összeállítását. A hallgatókkal a gólyahéten, a tájékoztatón kitöltetünk egy kérdőívet a korábbi sporttevékenységükről, ami több szempontból is jelentős, valamint a kollégák munkáját is könnyíti. A testnevelő tanároknak is jó, hogy ha tudják az órákra való felkészüléskor, hogy milyen sportmúlttal rendelkeznek a hozzájuk érkező hallgatók. Például, ha valakinek van versenymúltja, vagy esetleg komolyabban sportolt valamit, azt fel tudjuk ebből a kérdőívből mérni. Ennek segítségével szoktam én is az úszókat összeszedegetni, ami nem egyszerű feladat, mert egyrészt ezt a kitöltést legtöbben félvállról veszik, másrészt pedig van, hogy valaki nem jön be a tájékoztatóra. Emellett a mentorok segítségét szoktam még kérni, hogy próbálják meg a tankörökben összegyűjteni, ha van esetleg úszó múlttal rendelkező hallgató.

 

06 SzelinaMennyit edzetek egy héten?

Jól látod, ez a másik nehézség a munkánk során. Jelenleg a vízfelületünk elég korlátozott, a vizes világbajnokságra való készülés miatt sok uszoda zárva van. Ugye megépült a Tüske Uszoda, ahova nagyon szeretnénk bejutni és a hallgatói úszás órákat ott tartani, de egyelőre még ez nem sikerült. Emiatt a haladó úszás órák a Mányoki úti uszodában vannak. A versenyzők egyelőre most a délelőtti órákban tudnak jönni: minden nap 8:30-tól, 10:30-tól, és 12:30-tól, tehát  heti 15 óra áll rendelkezésre. Jó pár versenyző heti háromszor-négyszer is él ezzel a lehetőséggel, és például a lyukas óráiban felszalad egyet úszni. Azt nyilván nem szeretnénk, hogy a hallgatók órákról lógjanak el az edzések miatt, ezért a tavalyi évben sikerült megvalósítanunk, hogy a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség támogatásával esti idősávokban is mehettek a diákok pár száz forintért úszni.

Ha sikerül a Tüskébe bejutni, akkor én azt szeretném, hogy szervezetten lehessen úszni és edzésekre járni, ahol legalább heti két alkalom esti időpontokkal, én vagy valamelyik kollégám ott lenne a hallgatókkal és akkor szervezetten lehetnének az edzések.

 

20161107-028

A hallgatóknak általában elég sok dolguk van még az egyetemen kívül is. Nem nehéz összeszervezni velük az edzés időpontokat? Mennyire lelkesek?

Én úgy látom, hogy az egyetemi feladatok befolyásolják őket, mely, hétről hétre megmutatkozik a teljesítményükben is, hiszen gondoljunk csak a hetedik hétre, tele ZH-kal, leadásokkal, ami általában az alvásidőt rövidíti le. Fontosnak tartom, hogy a hallgatók ilyenkor is eljöjjenek edzésre, de az oktatóknak figyelembe kell venni a diákok szellemi terheltségét, és azon a héten egy kicsit könnyedebb edzést kell összeállítani.  Az egyik nap például tudnak jönni 8:15-től 9:45-ig, a másik nap pedig nem. Na most ugye valamit valamiért, valakinek nincs második órája, és akkor nem kelne fel 8:15-kor. Az azért nagy kincs az egyetemen, hogyha valaki aludhat még három órával többet, ezt én nagyon jól tudom és meg is értem. Főleg ha előző nap este van a kari buli. – nevet Szelina.

Nehéz, de én nem szoktam azzal találkozni, hogy valaki siránkozna, hogy sok a dolga. Ez azért eléggé fakultatív, aki szeretne indulni a versenyen az jöjjön, készüljön és ossza be az idejét! Van olyan, aki például egyáltalán nem tud délelőtt jönni edzésekre, de tudom, hogy jár a Tüskébe esténként. Meg vannak vidéki hallgatók, akik ha hazamennek, akkor ott a régi csapattal összeállnak úszni, tehát mindenki a maga módján próbál készülni. Emellett pedig az órákon abszolút meg tudjuk azt oldani, hogy ha valakinek oktatás kell, de azt is, ha valakinek felkészítő program.

Milyen reményekkel vágtok neki a versenynek?

2006-tól 2010-ig folyamatosan a BME nyerte a pontversenyt. Az utolsó versenykiírás, amit találtam 1996-os, attól kezdve a Műegyetem szervezi a versenyt, ami nagyon nagy dolog.

Az elmúlt tíz évben jött be az, hogy rendszeresen olimpikonok is megjelennek, én azt látom a saját hallgatóimon, hogy ez számukra húzóerő, és még olyanok is eljönnek, akik amúgy azt mondanák, hogy én kevés vagyok a versenyhez, de hát ezért eljövök, hogy a Cseh Lacival egy versenyben vagy egy váltóban ússzak. Másrészt azt már évek óta szervezzük, hogy az amatőrök és a profik értékelése külön legyen, mert nagyon jó, hogy ott van Verrasztó Evelin vagy Risztov Éva, de hogyha szegények, akik meg eljönnek hallgatókként, akik ülnek minden nap a padokban és próbálnak elindulni a versenyen, nem tudnak helyezést elérni, az nem annyira motiváló. Szóval idén először külön lesz értékelve az “amatőr” és a profi versenyzői kategória.

20161107-002

Az eredmények külön értékelése mellet egy kategóriában fognak indulni az amatőr és a profi versenyzők. Mi ennek az oka?

Az egyetemi bajnokságoknál sok helyen ez külön van választva, de valahogy az úszás ebből kimaradt. Talán, mert nincs meg olyan egyértelműen az átmenet a két kategória között. Gyakran előfordul, hogy olyan sportolók, akik a válogatott keretek kiemelt tagjai között szerepeltek, felvételt nyernek az egyetemre és ekkor hagyják abba az élsportot, de ettől függetlenül még szívesen „edzenek” heti többször, így a formájuk, ha nem is teljesen ugyanazon a szinten, de valamennyire megmarad és egy ilyen versenyen például dobogós időket produkálnak. Úgyhogy ez talán emiatt csúszott el, de most már az időeredmények két külön kategóriában lesznek.

Kapás Boglárka is részt fog venni a rendezvényen. Ő mennyire “Show elem”? Mennyire motiválhatja a hallgatókat az ő jelenléte?

Szerintem abszolút húzó ereje van ennek, én azt látom, hogy – bár lehet erre a foci eredmények is rádobtak – az olimpiát mindenki óriási izgulásban szurkolta végig és fennmaradtak az emberek éjjel is akár egy-egy sportesemény miatt.

Az úszás világából olyan példaképek jelennek meg, mint Kapás Boglárka, akinek valószínűleg még edzésmunkának sem jó az Úszó MEFOB, de szerényen, kedvesen részt vesz rajta, és akár el is lehet vele beszélgetni. Ezek sokat számítanak. Szerintem nagy húzóerő ez, még ha nem is beszél vele egy hallgató, de mondjuk lesz egy olyan fotó, amin rajta van ő is meg Bogi is, már az sokat tud számítani.

Mennyire számít nívós eseménynek az Úszó MEFOB a Testnevelési központnak?

Azt mondhatom, hogy mivel az egyetemi és főiskolai bajnokságok között az egyik legnívósabb esemény, pont azért mert rengeteg még aktív versenyző, illetve olimpikon részt vesz a versenyen, ezért ez egy nagyon nagy kincs az egyetemnek és a Testnevelési Központnak is. Emiatt is igyekszem minden évben valami pluszt belevinni a versenybe, most ez az lesz, hogy megvalósul az amatőr kategória külön pontozása.

Hogy álltok a szervezéssel?

2014 óta én vagyok megbízva a szervezéssel. Az első évben könnyű dolgom volt, ugyanis körülbelül tíz éve mindig a Komjádiban volt megrendezve a verseny, és már minden ki volt alakítva. A versenybírók, az uszodabérlés, satöbbi.  Az idén a Tüskében nagyon jó lesz, csak ugyanúgy, mint tavaly, új kapcsolatok, új emberek, sokkal több papírmunka, ezáltal picit nehézkesebb a szervezés.