GT Times Magazin, 2016. december
december 17, 2016
„Világot látni mindig jó!”
január 5, 2017

Business Economics II.

Egyéni vállalkozás, szövetkezet, betéti társaság (bt.) korlátolt felelősségű társaság (kft.), részvénytársaság (rt.). Csupán néhány példa a vállalkozások szervezeti formáira, de tudod, hogy hogyan üzemel a „gépezet”?

BME GTK Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszékének köszönhetően 2 féléven keresztül foglalkozhatsz a Vállalatgazdaságtannal, az első félévben már bevezetnek abba, hogy egy vállalatot, egy szervezetet miképpen lehet működtetni és irányítani. A következő félévben két témát ölel fel a tantárgy, az angol nyelvű verzióban találkozhatsz Daruka Eszterrel, akitől az emberi-erőforrásmenedzsmentről és Kalló Noémivel, aki a költségtan rejtelmeibe vezet be téged.

Daruka Eszter okleveles közgazdászként végzett a BME-n, jelenleg egyetemi tanársegédként tevékenykedik, és mióta a tanszéken dolgozik megtapasztalhatta, mit is adhat az angol nyelvű oktatás bárki számára: „Azt gondolom, hogy mindenképpen megéri a befektetett energiát, illetve azt a pluszt, amit megkíván a hallgatók és az oktatók részéről is angolul tanulni illetve tanítani. Ha körülnézünk, hogy az itt végzett hallgatók hol helyezkednek el, láthatjuk, egyre inkább dominálnak a multi cégek. Ezeknél nagyon gyakran az angol a munkanyelv, de ha mégsem, akkor is nagyon magas nyelvi követelményeket támasztanak. Úgy gondolom, ha a diákok bármely külföldi nyelven szaknyelvet tudnak itt tanulni és szakmai ismereteket elsajátítani, az mindenképpen előnyt jelenthet az álláskeresés és elhelyezkedés során számukra.” – mondta Eszter.

20160906-002Kalló Noémi szintén a BME falai között szerezte meg műszaki menedzser diplomáját, mellette demonstrátorként is kipróbálta magát és 2 sikeres TDK után szinte adta magát az oktató-kutatói pálya választása. Jelenleg egyetemi docensi beosztásban és tanszékvezető-helyettesként tevékenykedik. Ő szintén doktorandusz kora óta tart angolul előadásokat: „Életem első egyetemi előadásait angolul tartottam, rögtön egy heti háromszor 45 perces tantárgyban 7 héten át. Ha valaki nem megy külföldre, ennél intenzívebb nyelvtanulási móddal szerintem nem találkozik. És szerintem ez nem csak oktatói, de hallgatói oldalról is igaz.”- mondta Noémi. Eszter az angol, orosz, német nyelveket kedveli, Noémi németül, latinul és spanyolul tanult, majd egyetemi évei alatt mélyedt el az angol nyelvben. Közös céljuk nem más, mint a Vállalatgazdaságtan minőségi oktatása, várnak Téged is az óráikon, ahol nem csak diasorok, hanem feladatok, esettanulmányok megoldásai is várnak Rád. #RUReadyToStart?