Hatan nyerték el a Kar Kiváló Hallgatója címet
május 9, 2019
Több mint közgazdaságtan – komplex kihívások, komplex válaszok
május 23, 2019

CEEEGov Days Budapest 2019

Dr. Zilahy Gyula dékánhelyettes

Idén hatodik alkalommal került megrendezésre a „Central and Eastern European e-Dem and e-Gov Days, Budapest (CEEEGov Days), 2019. május 2-án és 3-án. A konferencia java részének, immár hagyományos módon, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusa adott otthont.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) és a ludwigsburgi -University of Applied Sciences-el (HVF Ludwigsburg) közös szervezésű konferencián olyan aktuális témában értekeznek a résztvevők, mint például a kiberbiztonság, de több előadás született az e-Demokrácia, e-Kormányzás és az E-learning témakörében is.

A kétnapos konferencia megnyitó-ünnepségét Dr. Szádeczky Tamás, az NKE egyetemi docense konferálta fel. Az NKE vezetősége részéről, Dr. Koltay András, az egyetem rektora köszöntötte a résztvevőket. A partnerek nevében Rusz Regina, az ÖKF Budapest Igazgatója, Dr. Anna Steidle, a HVF tudományos és nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese és Natalia Panina az SAP kelet- és középeurópai közszolgálati együttműködésekért felelős alelnök-asszonya köszöntötte a vendégeket.

Nyitóelőadásában Martin Fodor, Bristol tanácsnoka az okos város és a kiberbiztonság kapcsolatáról és annak kihívásairól értekezett, míg Ronald Bieber, az Osztrák Számítástudományi Társaság Főtitkára egy nyílt hozzáférésű publikációs adatbázist mutatott be.

A konferencia első napjának estéjén a résztvevők szakmai panelbeszélgetést tartottak – ennek helyszíne a BME Főépület Díszterme volt. Ezt követően díszvacsorára került sor, amelyet a Konrad Adenauer Alapítvány (Konrad-Adenauer-Stiftung Ungarn – KAS) budapesti irodája bőkezűen támogatott. A panelbeszélgetést Dr. Nemeslaki András tanszékvezető egyetemi tanár (Pénzügyek Tanszék) nyitotta meg. Frank Spengler Úr, a KAS képviseletvezetője rövid beszéddel köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót Dr. Zilahy Gyulának, a BME GTK tudományos és nemzetközi dékánhelyettesének.

Dr. Nemeslaki András tanszékvezető – BME GTK Pénzügyek Tanszék

A panelbeszélgetést Thomas Geldmacher a Rundumberatung Tanácsadócég képviselője moderálta, a vitán részt vett Vágújhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, Dona Scola volt moldáv információs és kommunikációs technológiai miniszter-helyettes, Martin Fodor, Bristol tanácsosa és Peter Kraus Ausztria parlamenti és Bécs önkormányzati képviselője.

A konferencia második napja az NKE-n folytatódott és a résztvevők díjazásával (Best Paper Award) zárult. A legjobb empirikus kutatás díját Mihai Grecu és Ion Dicusar, a legjobb elméleti kutatás díját Hiroko Kudo vehette át. A közönségdíjat Irina és Igor Cojocaru kapták.