Nyelvtanulás: szorgalom, kitartás, de megéri!
január 5, 2017
Philosophy
január 5, 2017

Communication theories

Mit csinálsz Facebookon, Instagramon, Snapchaten amikor a barátaidnak írogatsz, lájkolsz vagy megosztasz egy képet? A válasz egyszerű: kommunikálsz. A GTK-n a társadalomtudományi képzés is képviselteti magát, a kommunikáció és médiatudomány alap- és mesterképzés keretében. Ha más szakra jársz, de téged is érdekel a kommunikáció, akkor van egy jó hírünk: a szak kötelező tárgyai közül felvehetsz egyet, méghozzá angolul.

2017 őszétől induló Kommunikációelmélet című tárgy oktatói Hamp Gábor egyetemi docens, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék vezetője, és Nádasi Eszter egyetemi tanársegéd, a BME Tudományfilozófia és Tudománytörténeti Doktori Iskola PhD. hallgatója. Céljuk a kommunikációkutatás legfontosabb megközelítéseinek és eredményeinek bemutatása mellett az, hogy szemléletes, életszerű példákkal rávilágítsanak arra, hogy ezek az ismeretek hogyan segíthetnek a karriered és a mindennapjaid során.

Gábor az ELTE-n szerzett magyar-filozófia szakos diplomát, majd a Pécsi Tudományegyetemen doktorált. Bár felsőoktatási szinten először tart majd idegen nyelvű órát, korábban fontos tapasztalatokat szerzett a középiskolás korosztály angol nyelvű oktatásában. Mint mondja, „az ösztöndíjprogram és az angol nyelvű tárgyak oktatásának a fő missziója az, hogy a hallgatók ne szórványosan, hanem rendszeresen, hat féléven keresztül kvázi idegen nyelvű oktatást kapjanak. Olyan órát szeretnénk tartani, amin a hallgatók nem csak az angolt gyakorolhatják, hanem elkezdhetik használni a szaknyelvi fogalomkészletet is.”

Eszter a BME GTK kommédia mesterszak után elvégezte a Central European University Gender Studies M.A. képzését, és a doktori iskolában is sokféle helyzet segítette nyelvtudása továbbfejlesztésében. Mindezek okán már kétszer is megbízást kapott a „Társadalmi és vizuális kommunikáció” című angol nyelvű tárgy oktatására, melyre elsősorban a BME VBK hallgatói, valamint Erasmusos cserediákok járnak. „A hallgatók nyelvtudása és magabiztossága igen eltérő lehet, épp ezért arra törekszem, hogy ne csak tanulásra ösztönözzem, de bátorítsam is őket: fontos, hogy legyenek türelmesek a saját fejlődésükkel kapcsolatban és egymással szemben.”

A két oktató tehát más-más nézőpontokból ismeri a kommunikáció képzést, így tapasztalataikat összegyúrva, közösen dolgozzák ki a tárgy tematikáját. Ha érdekel a téma és szeretsz/szeretnél angolul beszélni, ne hagyd ki a Kommunikációelmélet angol nyelvű változatát. See you there!