„… a lényeg az, hogy BME-s legyek” – sok ezren érdeklődnek képzéseink iránt
február 11, 2016
Megjelent a GT Times Magazin februári száma
február 18, 2016

Egy francia menedzsmentképzés, ami „házhoz jön”

2016-ban a 20. évfolyam végez a francia Mester MBA MAE-n a Műegyetemen

Perger Máriát a Francia Mester MBA MAE képzés koordinációs igazgatóját kérdeztük a karunkon francia nyelven folyó oktatási programról.

Mióta létezik ez a képzés a BME-n?

P.M.: A Francia Mester MBA MAE képzés 1995 óta van jelen Magyarországon, a BME-n. A Lyoni Egyetem és a BME oktatási együttműködése egyedülálló és sok tekintetben példaértékű Magyarországon. A két egyetem 20 éve dolgozik együtt egy olyan menedzsment program működtetésében, amely francia nyelven, anyanyelvi, magasan kvalifikált oktatók segítségével, gyakorlatorientált oktatást biztosít. A Műegyetem idegen nyelven folyó képzései között ez az egyetlen, teljes ciklust felölelő, eredeti francia diplomát biztosító, teljes egészében francia nyelven folyó mester szintű képzés, amelyben már közel 100 BME-s szerezte meg francia diplomáját.

térkép a térképben_francia_magyar

Milyen diplomát nyújt Budapesten az IAE Lyon?
P.M.: Az államilag elismert Mester MBA MAE (Master Management et Administration des Entreprises) diplomát. Ez egy nagymúltú és világszerte elismert diploma.

Hogyan jellemezne egy átlag diákot?
P.M.: Nagyon különböző diákjaink vannak. Alapvetően magyarok járnak hozzánk, de nem kizárólag. Vannak közöttük Budapesten élő franciák, Magyarországon szakmai kiküldetésben élő külföldiek. Elég sokféle korosztály képviselteti nálunk magát, kezdve a mesterszakos hallgatókkal, a 2-3 éves szakmai tapasztalattal rendelkező 25-27 éves pályakezdőkkel, egészen a 45-50 éves, tapasztalt szakemberekig. A BME hallgatóinak kivételes lehetőség, hogy a mesterképzésben töltött második évükkel párhuzamosan végezhetik a két éves francia képzés első két félévét. Hatalmas hozzáadott érték, hogy ugyanazon évfolyamon belül ennyire sokszínű, különböző nemzetiségű és nagyon eltérő profilú hallgatóság gyűlik össze. A BME-s mesterszakos hallgatóinknak külön előny, hogy nagyon kedvezményes tandíj mellett, tapasztalatokat cserélhetnek ismert vállalatok közép –és felsővezetőivel. Minden évfolyamban van olyan hallgatónk, aki éppen az egyik csoporttársának segítségével talál munkát.

20160202-002-retus

Mennyire kell tudni franciául a képzés elvégzéséhez?
P.M.: A jó nyelvtudás hasznos, de nem kizárólagos. Mi a motivációra helyezzük a hangsúlyt, a nyelvtudás közben is fejleszthető. Évente maximum 15-20 fő nyer felvételt. A kiscsoportos oktatás lehetővé teszi az esettanulmányok tényleges és mélységekbe nyúló feldolgozását is.

Mennyire rugalmas a budapesti képzés?
P.M.: Az előadók a Lyoni Egyetem Üzleti Tudományok Intézetének francia professzorai. Az órák havi egy péntek-szombaton zajlanak két éven át. Külön vizsgaidőszak nincs, a leadott tárgyból 2-3 hét elteltével vizsgáznak a hallgatóink.

logo

Információk a képzésről:

A képzés a BME GTK Mérnöktovábbképző Intézet keretein belül folyik: www.mti.bme.hu –  maria.perger@mti.bme.hu