Jótékony hallgatók – együtt a beteg gyerekekért
február 8, 2016
Egy francia menedzsmentképzés, ami „házhoz jön”
február 18, 2016

„… a lényeg az, hogy BME-s legyek” – sok ezren érdeklődnek képzéseink iránt

A tavaly novemberi BME Nyílt Nappal kezdődött, az Educatio Kiállítással folytatódott és a február 3-án megrendezésre kerülő kari tájékoztatóval zárult az a rendezvénysorozat, amely során mintegy 5000 középiskolás keresett fel minket személyesen, és több tízezren pedig az Interneten keresztül.

– Az idén külön a szülők számára is szerveztünk BME GTK nyílt napot, de a többi rendezvényünkre is igen sokszor együtt érkezett a család – mondja Andor György, a BME GTK dékánja, aki nem tagadja: örül a Kar képzései iránti jelentős, láthatóan egyre növekvő érdeklődésnek. – Igyekeztünk minden lehetőséget megragadni, hogy a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában információkkal segítsük a családokat.Szerencsés helyzetben voltunk, hisz, ami a képzéseinket illeti, sok és lényeges újdonságról tudtunk beszámolni. A BME GTK a 2016-ban induló alapképzési szakjai hallgatóinak ma tényleg egyedülálló lehetőségeket kínál – elsősorban induló 400 + Ösztöndíj Programunkra, s az azzal összefüggésben kezdetét vevő angol nyelvű képzési elemeinkre gondolok itt.

20160114-005

Mik voltak a személyes találkozók tapasztalatai, miről érdeklődtek leginkább?

A szülőket nagyon érdekelte az angol nyelv és a második idegen nyelv magas szintű, a tanrendbe épített, tehát külön költségekkel nem járó elsajátításának lehetőségei, és persze az ösztöndíjprogram jelentős kedvezményei is.
Az a közel másfélezer középiskolás, akik a nyílt napokon a Kar a lágymányosi egyetemi városban fekvő központi, Q épületének vendégei voltak, el voltak ragadtatva az épülettől, az itteni milliőtől. Bár tudjuk, hogy Magyarország egyik legmodernebb oktatási épületéről van szó, ennek a diákokra gyakorolt hatása minket is meglepett.

Mit tapasztaltak az Educatio Kiállításon?
Ez valahol a félúton van a nyílt napos, közvetlen találkozások és a weben keresztüli érintkezések között. Itt mintegy 2000-3000-en jöttek el a standunkhoz úgy, hogy beszélgettek is Hallgatói Képviseletünk aktivistáival vagy éppen a kint lévő kollégáinkkal. Get To Know kari magazinunkból itt 3500 fogyott, a többi rendezvénnyel együtt pedig nagyjából 8000, úgyhogy sokan ismertek meg bennünket e rendezvényen keresztül is.

20160122-001

Igen aktívak voltak a webes felületeken is…
Igen, a megújított kari weboldalon több tízezren néztek utána kisebb nagyobb képzési részleteinknek, főként az egyes szakokról, képzési területekről szóló részletesebb cikkeknek. Sokan elolvasták persze a BME GTK 400+ Ösztöndíj Program részletes leírását is.

A Get To Know riporterei persze minden rendezvényen ott voltak, s megragadták a lehetőséget, hogy szóba elegyedjenek az érdeklődőkkel. Így volt ez az Educatio kiállításon, amiről Dobos Emese és Schneider Ági tudósított.

20160122-004

Két gimis barátnő

Követitek Facebook-on a GTK oldalát?
– Igen, a barátnőm mutatta. Nagy segítség, mert egyébként nem néznék utána a dolgoknak, így viszont minden egy helyen van.

És mégis itt vagytok. Jobb így személyesen?
– Én voltam nyílt napon is, de a barátnőm nem, úgyhogy eljöttem vele ide. Én nem tudtam úgy elmondani neki a dolgokat.

Milyen szakot néztetek ki magatoknak?
– Még nem döntöttem, de mindenképp a GTK-n valami gazdasággal foglalkozót.
– Mindegy, a lényeg, hogy BME-s legyek. Még február közepéig eldöntöm.

Hallottatok az ösztöndíjprogramunkról?
– Én a nyílt napon hallottam, de még kicsit homályos, hogy az mi. Gondolom, majd ha már ott vagyok, akkor jobban megértem.

20160122-003Egy végzős fiú – Pécsről

– A BME-re szeretnék jönni, a Vezetés és szervezés mesterszak érdekelne mindenképp. Most fogom befejezni az alapszakot.

Hol szeretnél később ezzel a végzettséggel elhelyezkedni?
– Hát, ha úgy jön ki, és lesz rá lehetőségem, akkor szeretnék továbbtanulni, akár PhD-t is csinálnék. Ha lehet itt az egyetemen, akkor talán még oktatni is maradnék.

Más egyetem is képbe jön?
– A lényeg az, hogy mindenképp ezt a szakot szeretném. De nem véletlenül jönnék ide, tudom, hogy itt jó a képzés. Úgy érzem, hogy ha léptéket szeretnék váltani, akkor a BME a cél.

Schneider Ágnes

20160126-001– Örülünk annak, hogy egyre többen tudatosan, az itteni képzés sajátosságai miatt, vagy éppen egy minőségi lépésváltás jegyében választják karunkat – erősíti meg Andor György. – A karunk népszerűsítését szolgáló kampány célja ugyanis nem az volt, hogy egyszerűen több hallgatónk legyen – azt szeretnénk elérni, hogy azok jöjjenek hozzánk, akiknek pont az általunk megszerezhető tudásra és oktatási formákra van szüksége. A magyar felsőoktatási képzésben a BME sajátos rangot jelent, s mi büszkén vállaljuk, hogy idetartozunk. A BME-n nem csak műszaki oktatás van, hanem erős gazdasági, társadalomtudományi, természettudományi és még több más egyéb képzés is. A BME így egy egység, egy olyan képzési portfólió, mely hatalmas erőt az intézménynek – és ami amúgy abszolút megfelel a mai egyetemi világtrendeknek is. A mi felfogásunkban a „business” és a „technology” nem választható el egymástól – manapság egy olyan világ számára képezünk szakembereket, ahol a kettő már rég összefonódott. A piac ezt a nálunk végzett friss diplomások a hazai átlagnál lényegesen magasabb kezdő fizetésével és biztos karrier-lehetőségeivel ismeri el – ez az, ami a mi munkánkat is értékeli.

20160121-006