Tanulmányi félfogadás – 2024.06.05.
június 4, 2024
Pályázati felhívás – Publikációs Elismerés – 2024
június 11, 2024

Elindult a BME megújult honlapja, melynek tervezésében több GTK-s csapat is dolgozott

2024. június 10, hétfő

A weboldal előzetes feltáró kutatásain és a UX/UI tervezésén a GTK több oktatója és hallgatója is együtt dolgozott.

A honlap megújításáról 2023 februárjában döntött az egyetem vezetése. Ezt követte 2023 márciusában a projektben közreműködők toborzása, valamint a rendelkezésre álló informatikai erőforrások feltérképezése.

A cél egy széles körű felhasználói igényeket kiszolgáló weboldal fejlesztés volt, mely könnyű áttekinthető tartalmat kínál mind az egyetemi hallgatóknak, munkatársaknak, illetve a különböző vállalati partnereknek és a külföldi érdeklődőknek is.

A nagyszabású projekten BME-s oktatók, hallgatók és munkatársak dolgoztak, köztük GTK-sok is.

A BME GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék munkatársainak 2023 tavaszán zajlott feltáró kutatása fontos előzmény volt a honlap megújításához, mert a kérdőíves és fókuszcsoportos vizsgálatból kiderült, elsősorban mely információkat keresik a felvételizők a weben (a kutatást Dr. Szalkai Zsuzsanna, Dr. Bíró-Szigeti Szilvia, Dr. Iványi Tamás és Dr. Veres István végezték).  

Mivel a honlap több célközönségnek szól, ezért kiemelten fontos feladat volt, a különböző felhasználói körök igényeinek teljeskörű feltérképezése, amelyek mellett figyelmet kellett fordítani a könnyű kereshetőség, a megfelelő információtartalom és látványos képvilág szempontjaira is. A UX/UI tervezésén Dr. Szabó Bálint, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Ergonómia és Pszichológia Tanszék adjunktusa mellett Paulics Lilla PhD-hallgató dolgozott az elmúlt 14 hónapban. Kollégáink stakeholder megkérdezések folytattak le, összefogták a UX/UI hallgatói csapatot, akik a dizájn komplett tervezésén, az egyes oldaltípusok funkcióinak részletes vizuális kialakításán dolgoztak. A hallgatói csapat tagjai: Molnár Marietta (GTK), Csukor Emese (GPK), Taigiszer Lili (GPK), Szücs Tímea (GTK), Machó Borbála Itala (GPK) és Nagy Krisztina Virág voltak.

Molnár Marietta pszichológus MA szakos hallgató a projektet továbbgondolva, akadémiai igényességgel bemutatta a fejlesztés egészét az őszi Tudományos Diákköri Konferencián is, azzal II. helyezést elérve a Termékmenedzsment és folyamatfejlesztés szekcióban.

Csoportkép (forrás: https://www.bme.hu/Muegyetemi_csapat_alkotta_ujra_a_BME_weboldalat)

A weboldal angol nyelvű változatán is tájékozódhatnak az érdeklődők, mely tartalmak angolra fordítását a GTK Idegen Nyelvi Központ munkatársai biztosították.

A régi bme.hu weboldal archív, már nem frissülő portálként, átmenetileg az old.bme.hu oldalon lesz elérhető a megújult honlap élesítését követő fél évben. A megújult honlappal kapcsolatos visszajelzéseket, és a portál tartalmát érintő kéréseket a kommunikacio@bme.hu címen várja a szerkesztőség.

További információ: https://www.bme.hu/Muegyetemi_csapat_alkotta_ujra_a_BME_weboldalat

A bme.hu portált megújító oktatói, szakértői csoport tagjai:

Arculattervezés: Dongó Tamás grafikus, egyetemi hallgató, BME ÉPK, Dr. Fenes Tamás DLA adjunktus, BME ÉPK.

UX-kutatás és tervezés: Dr. Szabó Bálint adjunktus, BME GTK, Paulics Lilla senior UX researcher, PhD-hallgató, BME GTK.

Fejlesztés: Dr. Pašić Alija egyetemi docens, BME VIK fejlesztési projektmenedzser, Majdán András egyetemi tanársegéd, BME VIK vezető fejlesztő, Molnár Márton PhD-hallgató, BME VIK fejlesztő.

Projektmenedzsment: Dr. Molnár Bálint projektvezető, igazgató, Kovács Márk kommunikációs ügyvivő-szakértő, projektmenedzser, Preusser Kata webmester, szerkesztőségi munkatárs a BME Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság munkatársai.

A portál megújító hallgatói csoport tagjai:

  • Csukor Emese egyetemi hallgató, ipari terméktervező mérnöki MSc – UX/UI designer (BME GPK9
  • Machó Borbála Itala egyetemi hallgató, pari termék- és formatervező mérnöki MSc – UX/UI designer (BME GPK)
  • Molnár Marietta egyetemi hallgató, pszichológia MA – pszichológus, UX/UI designer (BME GTK)
  • Nagy Krisztina Virág egyetemi hallgató, ipari terméktervező mérnöki MSc – UX/UI designer (BME GPK)
  • Nagy Tímea egyetemi hallgató, kommunikáció és médiatudomány szak BA – kommunikációs gyakornok (BME GTK)
  • Szücs Tímea Ágnes egyetemi hallgató, kommunikáció és médiatodomány BMA – UX/UI designer (BME GTK)
  • Taigiszer Lili egyetemi hallgató, ipari termék- és formatervező mérnöki BSc – UX/UI designer (BME GPK)
  • Veres Kristóf egyetemi hallgató, pari termék- és formatervező mérnöki BSc – fejlesztő (BME GPK)