Megjelentek az ÚNKP pályázati kiírások
május 18, 2023
Top Female Founders | Nyári egyetem csak lányoknak!
május 19, 2023

Felhívás az MNB által meghirdetett Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakhoz és Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezéshez

A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a környezeti fenntarthatóság támogatásának ösztönzése céljából, valamint annak érdekében, hogy a kiemelkedő zöld pénzügyi kutatási teljesítményt nyújtó magyar és nem magyar állampolgárságú szakemberek iránti megbecsülését kifejezésre juttassa, 2021-ben megalapította a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat, továbbá létrehozta a Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezést.

A hagyományteremtő szándékú kezdeményezés azon felismerésen alapul, hogy a környezeti fenntarthatóság és a gazdálkodói döntések összefüggésrendszerében a pénzügyi rendszer és a központi bank szerepe is meghatározó tényező. Ezt tükrözi többek között az Országgyűlés 2021. május 28-i döntése is, mely alapján 2021. augusztus 2. napjától az MNB mandátuma kiegészült a Kormány környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikájának támogatásával. 

A klímaváltozás és az ökoszisztémák sérülékenysége hatással van a pénzpiacokra és a gazdaság egészére is. A fizikai és átállási kockázatokról szóló elemzések fényében a pénzügyi rendszernek is tekintettel kell lennie a fenntarthatósági szempontokra. A pénzügyi szakma aktuális megújulásának részét kell, hogy képezze a közgazdaságtudomány és a természettudományok közti mélyebb együttműködés, az adatelemzés új módszertanainak kialakítása, új szakpolitikai eszközök kidolgozása. Mindezek végrehajtása érdekében gondoskodnunk kell arról is, hogy megfelelő létszámban álljanak rendelkezésre szakértők. A fenti célok együttesen igényt formálnak az akadémiai világ és a jegybanki működés közti szinergiák kialakítására és fejlesztésére. Az MNB jelen kezdeményezésével ehhez kíván hozzájárulni. 

  1. Zöld Pénzügyi Tudományos Talentum Díj: olyan 41 évnél fiatalabb magyar állampolgárságú szakember számára adományozza az MNB, aki az elmúlt évek publikációs tevékenysége alapján kiemelkedő zöld pénzügyi kutatást végzett. A díj értéke bruttó 2 millió forint. Pályázás formája: nyílt nominálás emailben 2023. július 2-ig.
  2. Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezés: a zöld pénzügyek területéhez kapcsolódó, tudományos igényességű kutatási programmal lehet nevezni. Pályázás formája: emailben 2023. július 2-ig. A 100.000-től 500.000 forintig terjedő pályázati díjak mellett a kutatási tervek megvalósítására további forrást biztosíthat az MNB, ahol ezt a jegybanki hasznosulása indokolja. Erre a célra összesen bruttó 9 000 000 forint keretösszeg áll rendelkezésére.

További részleteket ezen az oldalon találnak az érdeklődök.