Ifiegyetem GTK szemüvegen keresztül: Digitális szabadulószobák és szemmozgáskövetés világával ismerkedhettek meg a programsorozat idei résztvevői
július 27, 2020
Legyél Te is Demonstrátor!
augusztus 31, 2020

GTK-s tárgyakkal bővült az Erasmus Mundus közös mesterképzések megújult (ME3+) programja

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy az IMT Atlantique egyetemmel közös konzorciumunk ME3+ pályázata megnyerte az Erasmus Mundus Joint Master Degrees 3 millió EUR-os támogatását, amelyben a BME Gépészmérnöki Kara mellett az előző 1,5 évben a GTK is aktívan részt vett.

Miről is van szó?

Az Erasmus Mundus közös mesterképzések olyan nívós és integrált nemzetközi tanulmányi programokat jelentenek, melyet nemzetközi konzorciumot alkotó felsőoktatási intézmények működtetnek közösen.

A különböző programokban való részvételre mesterfokú tanulmányokat folytató diákok pályázhatnak. Olyan hallgatókról van szó tehát, akik már megszerezték első felsőfokú diplomájukat, vagy igazolni tudják, hogy az általuk elvégzett tanulmányokat jogilag és gyakorlatilag ezzel egyenértékűnek ismerik el az oklevelet kiállító országok

Az érdeklődők a különféle lehetőségekről az Erasmus Mundus közös mesterképzések online katalógusában tájékozódhatnak a meghirdetett programokról, amely itt érhető el:
Link:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/library/scholarships-catalogue_en

Miért jó ez?

A képzés sajátossága, hogy arra a programországok közül legalább kettőben kell, hogy sor kerüljön. A tanulmányi program sikeres elvégzése vagy egyetlen, közös oklevél elnyerését eredményezi (joint degree), melyet a konzorciumban részt vevő felsőoktatási intézmények közül legalább kettő állít ki, vagy pedig többes oklevelek (multiple degree), vagyis a konzorciumban részt vevő felsőoktatási intézmények közül kettő által kiállított legalább két oklevél kibocsátását.

Mit jelent az ME3 rövidítés?

A program neve Management and Engineering of Environment and Energy (ME3), melynek célja, hogy erős tudományos, műszaki, társadalmi és menedzsment készségeket nyújtson a hallgatóknak. A program ezt a multidiszciplináris megközelítést elengedhetetlen tartja az energetika és a környezetvédelem közelítése érdekében. A BME mellett a programban résztvevő egyetemek:

  • IMT Atlantique (Franciaország) konzorcium vezető, koordinátor intézmény
  • University of Bozen/Bolzano (Olaszország),
  • Università degli Studi di Trento (Olaszország),
  • Högskolan i Borås (Svédország).

Milyen hosszú a képzés és mit kell még tudni róla?

Az Erasmus Mundus közös mesterképzések 60, 90 vagy 120 ECTS-kreditet érő tanulmányi programok. Ez azt jelenti, hogy időtartamuk legalább 12, legfeljebb pedig 24 hónap. Az ME3+ program 4 szemeszteres és háromféle specializáción végezhető el (1. táblázat).

1. táblázat – Az ME3+ program felépítése specializációnként

Mi az az ECTS?

Az európai kreditátviteli és -gyűjtési rendszer (ECTS) az európai felsőoktatási térség eszköze. Célja, hogy átláthatóbbá, összehasonlíthatóbbá tegye a felsőfokú tanulmányokat EU-szerte. Ez elősegíti a hallgatói mobilitást a térség országaiban, valamint a külföldi képesítések és tanulmányi időszakok elismerését. 

Az ECTS lehetővé teszi, hogy egy felsőoktatási intézmény elismerje az egy másik felsőoktatási intézményben megszerzett krediteket. Az ECTS-kreditek a tanulmányi eredményeket és az azok eléréséhez szükséges munkát tükrözik, így biztosítva a kreditek egyenértékűségét és elismerését.

Mi a szerepe a BME-nek és a GTK-nak a megújult programban?

Az Egyetem szerepe jelentősen megnövekedett a korábbi ME3 program megújítása során, amelyben a BME GPK munkatársai vettek aktívan részt, így nekik nagyon sokat köszönhetünk.

A program mostani, megújult (ME3+) pályázathoz a franciák növelni szerették volna a BME részvételét, így került be a képzésbe Karunk is négy releváns tárggyal.

Fontos újítás még a korábbi programhoz képest, hogy abban az új (elsőéves) hallgatók először a BME-re fognak érkezni, így az ő szocializációjuk, az „EU-val” történő találkozásuk is nálunk fog megtörténni a képzés során.

Mi történt a 1,5 éves előkészítés alatt?

Fontos tudnivaló még az is, hogy az Erasmus Mundus közös mesterképzések során azok a hallgatók részesülhetnek Erasmus+ pénzügyi támogatásban, akiknek a tanulmányi programra történő jelentkezését elfogadja a programot szervező konzorcium, és akiket ezt követően kiválasztanak az ösztöndíjra pályázó diákok közül.

Emiatt az előkészítési szakaszban az új oktatási program szerkezetének, felépítésének precíz kidolgozása mellé költségtervet is kellett készíteni, amelynek a várható hatásaival is részletekbe menően kellett foglalkozni. Tekintettel az öt résztvevő egyetemre ez sok nemzetközi koordinációt és konzultációt igényelt.

Ha van, akkor milyen hatása van a jelenlegi és jövőbeli hallgatóinkra/tanterveinkre?

Az Egyetem és a GTK nemzetközi képzéseinek súlyát növeli tovább ez a program is. A külföldi hallgatói képzéséknek súlya folyamatosan növekszik.

Kik vettek részt a projektben aktívan?

A GTK-ről:

  • Dr. Bethlendi András (egyetemi docens, gazdasági dékánhelyettes)
  • Dr. Nemeslaki András (egyetemi tanár, tanszékvezető)

A GPK-ról:

  • Dr. Gróf Gyula (egyetemi docens, tanszékvezető)
  • Dr. Lezsovits Ferenc (egyetemi docens)

1. ábra – Az ME3+ projekt résztvevői (balról jobbra: Dr. Bethlendi András, Dr. Nemeslaki András, Dr.  Gróf Gyula, Dr. Lezsovits Ferenc)