MNB Oktatási Klub Tavaszi esszéíró verseny 2021
január 25, 2021
PleasureLab – Ideathon ötletverseny nyertes projekt
január 25, 2021

GTK szakkollégium körkép

Liska Tibor Szakkollégium

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen számos szakkollégium, illetve szakmai diákkör működik, melyeket két cikksorozatban mutatunk be. A szakkollégiumokra koncentráló „GTK szakkollégium körkép” sorozat első részében a Liska Tibor Szakkollégium mindennapjaiba pillantunk be. 

2004-től Szakmai Szervező Team néven működött, majd 2007 márciusában megalakult a Liska Tibor Szakkollégium. A szakkollégiumnak jelenleg 50-60 fős aktív tagsága van, melynek élén 7 fős elnökség áll – munkájukat pedig 5 főből álló Felügyelő Bizottság segíti. 

A legtöbb szakkollégiumhoz hasonlóan, a Liska Tibor Szakkollégium is fontosnak tartja, hogy a jó közösség mellett a szervezet a szakmaiságról is szóljon. A minden évben megrendezett Szakmai Napok az egyik legismertebb – nem csak a Liska tagok számára elérhető –  rendezvény: gazdasági és üzleti témákban szerveznek  előadásokat, workshopokat, kerekasztal-beszélgetéseket. Ilyenkor gyakorlatias tudás és információ átadása a cél, mely később a munkahelyválasztás során is jól jöhet. A Szakmai Napokon túl számos egyéb rendezvényt kínál a szakkollégium, ahol az új tagok is kipróbálhatják, fejleszthetik szervezői és egyéb készségeiket. 

A Liska Tibor Szakkollégium összetartó közösség, ahol a tagok együtt tanulnak, eljárnak szórakozni, színesebbé téve az egyetemi életet. A jó szakmai kapcsolati háló pedig hatalmas előny, hiszen a partnerek és senior tagok által akár álláslehetőségekről is tájékozódhatnak a tagok.

A tagjelölt sikeres felvételi után aktív taggá válik, a szakkollégiumi lét csúcsa pedig a senior tagság: a senior diplomát azonban ki kell érdemelni.  Senior taggá akkor válhat valaki, ha van: hat sikeresen teljesített szakkollégiumi féléve, megszerezte az alapszakos diplomáját ezeken túl pedig vagy Elnökségi tag volt, TDK-n való részvétel, LiskaLand vagy Szakmai Napok főszervezői, főszervező helyettesi posztot töltött be. Minden évben megrendezésre kerül a LiskaEst is, ahol a frissen seniorrá váló tagok ünnepi keretek között megkapják senior diplomáikat, illetve a Szakkollégiumot támogató partener cégeknek köszöntet mondanak, hogy támogatták az adott évben a szakkollégium működését.

Szerző: Bártfai Péter/Csaba Nikolett
Képek: Liska Tibor Szakkollégium