F-Faktor: FENNTARTHATÓSÁGI MŰHELY vitafórum sorozat
október 12, 2023
Homlok Anna: A „furcsaság faktor” már gimnáziumban is jól működött nálam
október 16, 2023

„Ha elkezdesz TDK-zni, utána rákapsz az ízére” – interjú Csaba Nikolettel

Írta: Balla Nikolett

Közszolgálat a Youtube-on? A magyar fiatalok és a közszolgálatiság kapcsolata című dolgozatával a 2022-es TDK-n első helyezést ért el és rektori különdíjban is részesült. Majd a 2023-as OTDK-n szintén első lett, de itt sem áll meg. A Kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos Csaba Nikolett elkötelezett a közszolgálat kutatása iránt és mondhatni veterán TDK-zó. 

Hogyan találtad ki a témádat, miért ezzel kezdtél el foglalkozni?

A közszolgálatisággal már az alapszakos szakdolgozatom keretei között is foglalkoztam. Nem teljesen ebben a kontextusban, akkor a Partizánt vizsgáltam és nagyon megtetszett a téma. Illetve azt gondolom, ez társadalmilag is elég fajsúlyos. Én pedig mindenképpen olyanon szerettem volna dolgozni, ahol azt érzem, hogy az eredménynek van hozzáadott értéke a társadalomhoz. De miután elkészítettem ezt a szakdolgozatot nem voltam vele elégedett és szerettem volna kicsit még mélyebbre ásni, viszont már a Partizántól eltávolodva. Ekkor jött az ötlet, hogy szívesen megnézném, hogy egyáltalán mik az igények, mert szerintem ez a fontos, főleg a közszolgálatiság témakörében, aminek benne is van a nevében, hogy a közért van. Ugyanis nem nagyon fogyasztják. Általánosan köztudott, hogy a közmédiának nincs túl nagy közönsége a fiatalok körében.

A fiatalok számára szerintem ez egy elég nehéz kérdés. Te mivel szembesültél a kutatás során? 

Csaba Nikolett

Alapvetően amiatt, hogy a köszolgálatiságnak nincs egy külön definíciója, mindenkinek más van a fejében ezzel kapcsolatban. Mi pedig ezeket raktuk párba a digitalizációval, hogy mit szólnának, ha egy TikToker vagy YouTuber csinálna közszolgálati tartalmat, mindezt függetlenül a magyar közszolgálati médiától. De persze nem lehet elvonatkoztatni az itthoni helyzettől, mert ez mindenkiben egyfajta előítéletet generált a témával kapcsolatban. Így a végén arra jutottunk, hogy bár mindenkiben megvan, hogy mi lenne az ideális, nem ez a valóság és egy jó információszerzési lehetőség lenne, de emiatt mégsem használják erre. Egyébként nagyon nyitott volt mindenki és bár nem az volt a cél, hogy ide lyukadjunk ki, ez elég hamar kialakult és tudatosan adaptálódtam hozzájuk.

Mi motivált abban, hogy belevágj a TDK-ba?

Kigondoltam ezt a témát és mivel előző évben is szerettem volna TDK-zni, viszont akkor nem jött össze, úgy döntöttem, hogy megpróbálom, mert ez valóban érdekel. Szóval a fő motiváció az volt – és ezt szerintem nem csak a magam nevében mondhatom –, hogy van egy téma, ami tényleg mélyen érdekel és ez motivál is annyira, hogy akár egyetemi kereteken kívül is foglalkozzak vele. Másrészről viszont számomra a TDK egy visszajelzés is. Úgy gondoltam, hogy az itt kapott visszajelzés releváns annyira, hogy rájöhessek, hogy tényleg van-e keresnivalóm az akadémiai közegben és a kutatási életben.

Hogyan kezdtél hozzá? Mi az első lépés? A konzulens?

Tófalvy Tamással dolgozok együtt már az alapszakos projektfeladat óta, már akkor megvolt egyfajta tudományos kémia. Közben pedig kialakult egy mentor-tanítvány kapcsolat is, ami már nem csak arról szólt, hogy a kutatással kapcsolatban támogat, hanem amikor nehézségeim voltak, az előző TDK-nál, azokon is segített túllendülni. Ezért tudtam, hogy ha jelentkezek hozzá még egy témával, akkor azt mondja majd, hogy csináljuk, és segít, hogy a lehető legjobb legyen. Hát így indult. 

Hogyan gondolsz vissza a dolgozatírásra és az előadásra?

Csaba Nikolett

A dolgozatírás izzadós volt, majdnem, mint egy szakdolgozat. Augusztusban kerestem meg Tamást, és viszonylag hamar elkezdtük a közös munkát. De mivel már dolgozok a mesterképzés mellett, nem volt egyszerű időt szakítani rá. Mégis úgy éreztem, hogy ezt most tényleg szeretném és ez egy karrierválasztó pont, hogy maradjak-e a reklámszakmában vagy érdemes-e doktorit csinálnom, ezért még így is beszorítottam az életembe. Szóval nehéz volt, de egyben nagyon jó is. 

Az előadás érdekes helyzet volt, ugyanis előző este kijött rajtam valamilyen vírus, ezért maximum 3 órát aludtam, így másnap nem voltam túl kipihent. De kedvesek voltak, nagyon barátságos volt a légkör. A többi hallgató is kérdezhetett, nagyjából hatan-heten voltunk a teremben. A zsűri kritikái is mindig nagyon konstruktívak voltak. Látszott rajtuk, hogy tényleg kíváncsiak a részletekre és nem szétszedni akarják az adott dolgozatot. Így végül az előadás is abszolút jó élmény volt. 

És sikerült a PhD kérdését eldönteni végül?

Hát, még nem döntöttem el. még keresem a lehetőségeket, külföldön is akár. Közben pedig továbbra is dolgozom a reklámszakmában és próbálkozom. Már van új kutatási témám is, ősszel megyek újra a TDK-ra. Lehet, hogy ez már egy ilyen hobbi lesz a végén, ha elkezdesz TDK-zni utána rákapsz az ízére és nem lehet leállni. Talán még azt is merem mondani, hogy „fun” ez az egész. Szóval TDK-zzatok!

Az interjú a Szociológia és Kommunikáció Tanszék Újságírás 2. kurzusának keretei között készült. Oktató: Dr. Héder-Nádasi Eszter.