HÖOK konferencia az Education
január 23, 2017
A GTK a jól teljesítő hallgatókért: a 400+ ösztöndíj program, és ami mögötte van
január 27, 2017

Hallgatónk a bajnokcsapatban

Kalocsai Verával, Európa bajnok curlingessel és a BME GTK nemzetközi gazdálkodás alapszakos hallgatójával beszélgettünk az EB-ről

Mennyire ért elő karácsonyi meglepetésként titeket a győzelem?

Mondhatom, hogy a célt egyértelműen meghatároztuk az Európa-bajnokság előtt. Nyerni szerettünk volna, nem titkoltan kijutni a Világbajnokságra és játszani az olimpiai kvalifikációs pontokért. Két éve ugyanebben a B-divízióban ezüst érmet nyertünk, ezért az idei évre az aranyérem volt a célkitűzés.

 

Hogyan zajlott a ki- és visszautazás?

Nagyon korán indultunk november 17-én Amszterdamba, ahol egy gyors csapat megbeszélést is tartottunk, majd onnan repültünk Glasgowba. Visszafele szintén ugyanígy jöttünk, bár akkor az ünneplés és a szokásos bankett miatt kicsit fáradtak voltunk a reggel fél 7-kor induló gépen, de szintén Amszterdamon keresztül jöttünk haza. Ekkor egy verseny értékelő megbeszélést tartottunk.

 

(2)

Magyarország-Olaszország első challenge mérkőzés © WCF / Richard Gray 2016

Hol szálltatok meg?

A hivatalos verseny szálláson, a Glasgow Marriottban. A reggelinél a pincérnőről kiderült, hogy magyar, mindig nagyon segítőkész volt, illetve egy üzleti úton lévő magyar úriember is sok sikert kívánt nekünk a hét további részére.

 

Hogyan készültetek a bajnokságra?

Ebben a félévben sajnos kevesebb felkészülési versenyen tudtunk részt venni, de amiken voltunk, mind remekül szerepeltünk. Prágában egy igen rangos tornán egyedüli női csapatként jutottunk a legjobb nyolc közé. Tallinnban pedig az észt férfi válogatottat sikerült a döntőben legyőznünk. Öt nyert meccsel és egy döntetlennel zártunk. Már az EB előtt nagyon bizakodóak voltunk, hiszen remek felkészülést tudhattunk magunk mögött.

 

Volt időtök a városban körülnézni, megünnepelni a győzelmet?

Sajnos nem volt időnk, de egyáltalán nem bánom, hiszem a világbajnokságra kijutásért és olimpiai pontokért játszhattunk. Aki a B-osztályban aranyérmet nyer, az játszhat egy úgynevezett “challenge game”-et az A-osztály 8. helyezettjével. Ez egy három győzelemig tartó meccs sorozat. Utolsó két napon, amikor már senki nem játszott rajtunk kívül, mi még keményen a 12. és 13. meccsünket játszottuk a kijutásért. A szokásos verseny utáni bankett egy gyönyörű, előkelő vacsorával zárult egy múzeumban Glasgowban. Mondhatni ennyit láttunk a városból.

 

(3)A többi csapat tagjaival mennyire tudtatok és akartatok ismerkedni?

A csapatok többségét már jól ismerjük, hiszen a felnőtt mezőnyben évek óta ők versenyeznek. Nagyon jó érzés szinte régi barátokként köszönteni a csapattagokat, még akkor is ha a jégen ellenfelek vagyunk. Nekem pedig, – nem titok – a holland férfi válogatott csapatkapitánya a barátom, aki ezen az Európa bajnokságon szintén aranyérmet nyert. A játékosok többsége -rengeteg különböző nemzetiségű ember- odajött gratulálni nekünk, hogy micsoda eredmény, hogy két aranyérmet viszünk haza.

 

Hogyan állt össze a válogatott keret? Te, hogy kerültél be?

A csapatommal 2014-ben sikerült először megnyernünk a magyar női országos bajnokságot. Ekkor volt először lehetőségünk Európa-bajnokságon szerepelni, ahonnan a már említett ezüst éremmel térhettünk haza. A tavalyi évben az A csoportban, Európa legjobb curlingesei között debütálhattunk és rengeteget tanultunk. Mi még egy nagyon fiatal csapat vagyunk, hiszen a csapattagok közül ketten még junior korúak (21 év alattiak), ketten pedig éppen most “öregedtünk ki” belőle. Azóta kétszer sikerült címvédéssel elnyernünk a jogot Magyarország képviselésére. Nagyon reméljük, hogy ez idén is ugyanúgy sikerülni fog.

A kinti pályák és maga a verseny mennyiben különbözött az itthon megszokottaktól?

A magyarországi curling pályán összesen kettő “sheet”, azaz pálya van. A braehead-i arénában pedig rögtön nyolc, ami például Kanadában egyáltalán nem számít különleges dolognak, viszont nekünk, egy ilyen kis országból jövő csapatnak, szokatlan körülmény. De felkészüléseink során többször jártunk már ilyen nagy pályán, illetve a tavalyi nyarat az egyik csapattársammal Kanadában töltöttük, ahol három különböző, ilyen nagy pályán is volt lehetőségünk edzeni.

Ez az első EB győzelmed?

Igen, viszont emellett számos más éremmel is rendelkezünk. Ez még hiányzott a gyűjteményből: 2016 – Felnőtt EB arany, 2016 – Ifi VB bronz, 2014/2013 Ifi EB ezüst, 2014 – Felnőtt EB ezüst, 2015 – Ifi EB bronz.

Gondolom a győzelem új lökést adott a sportkarrierednek. Mennyire érzed ezt már most, ilyen kis idővel a verseny után?

A győzelmünknek nagyobb visszhangja volt, mint amire számítottunk. Rögtön a hazajövetel után hétfőn kétszer is voltam az MTV-ben. Először a reggeli sport műsorban Kokóval, majd egy délutáni beszélgetős adásban. Újságoktól is felkerestek minket, mostanra szerintem egyre többen értékelik, hogy jeges sportok tekintetében, a curlingben kezd kiemelkedő lenni Magyarország, ami számomra csak még nagyobb öröm a jövőre nézve.

(4)

Eredményhirdetés © WCF / Richard Gray 2016