Új helyszín, 130 kiállító és közel 35000 látogató – 2017-ben is itt az Educatio!
január 19, 2017
Hallgatónk a bajnokcsapatban
január 25, 2017

HÖOK konferencia az Education

Felsőoktatás: Változó piac, élesedő verseny

Idén az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás a potenciális felsőoktatásbeli tanulók mellett a felsőoktatási intézmények vezetőit, képviselőit is megszólította. A Felsőoktatás: Változó piac, élesedő verseny című konferenciát a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezte meg számukra.

A rendezvény címe is utal arra, hogy a felsőoktatási intézmények között élesedik a verseny a hallgatókért, a konferencia témája a hallgatók bevonzásával, megtartásával kapcsolatos kihívásokat és lehetőségeket járta körül és platformot adott a felmerülő vélemények megvitatására. Az esemény köszöntőjét Maszlavér Gábor, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás főszervezője és Duráczky Bálint, a HÖOK Kutatásért felelős szakmai vezetője mondták el.

Elsőként Hámori Ádám, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elemzője tartott előadást a Felsőoktatási intézmények közötti verseny a hallgatói jelentkezési-felvételi adatok tükrében címmel, mely során többek között felmerült, milyen tényezők befolyásolják a diákokat az intézmény kiválasztásakor. Őt követték Fehérvári Anikó, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa, az ELTE docense, és Szemerszki Mariann, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa Hallgatói sokszínűség a felsőoktatásban: probléma vagy lehetőség? című előadása. Az előadók arra törekedtek, hogy a különböző szociális háttérrel rendelkező fiatalok körülményeit és lehetőségeit a felsőoktatásban bemutassák.

A kávészünetet követően Görög Zsolt, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatási igazgatója Ügyfélközpontúság a felsőoktatásban címmel tartott előadást, majd Nyüsti Szilvia és Salomvári György, a HÖOK kutatócsoport oktatási szakértői prezentációját hallhattuk Hallgató létszám optimalizálás adatokra alapozva? Igen! címmel.

Az esemény egy kerekasztal-beszélgetéssel zárult, felsőoktatási intézmények képviselőinek segítségével járták körül, hogy miként válik kézzelfoghatóvá intézményi szinten a növekvő verseny és ez milyen válaszokat, új megoldásokat igényel az egyetemek részéről. A beszélgetés résztvevői Dr. Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója; Lengvárszky Attila, a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatója; Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi Egyetem főigazgatója; Daku Dávid, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának korábbi elnöke voltak – a moderátor tisztét moderálta: Duráczky Bálint, a HÖOK Kutatásért felelős szakmai vezetője töltötte be.