Kiírásra kerültek a 2023/24. tanév 1. félévére vonatkozó Demonstrátori pályázatok!
augusztus 17, 2023
Legyél Te is GTK-s Nagykövet!
szeptember 6, 2023

Idén nyáron ismét gyerekegyetemisták vették birtokba a kampuszt

300 kisdiák 30 tudományos előadáson és szemináriumon vehetett részt a BME Gyerekegyetemen, mely a nyár közepén került megrendezésre. 

A BME és a Pro Progressio Alapítvány  közös tudományos nyári tábora egy Magyarországon egyedülálló kezdeményezés, amelynek célja, hogy megismertesse az általános iskolás tanulókat a felfedezés örömével, továbbá népszerűsítse a műszaki, a természettudományi, az informatikai és a gazdasági területeket a diákok körében.

Az esemény moderátorai Dr. Orosz László, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) Fizika Intézet Fizika Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense, valamint Dr. Horváth Zoltán, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék mesteroktatója voltak, akik a rendezvény szimbólumává vált „Bagoly” szerepében végig kísérték a rendezvény során az ifjúságot. A szervezésben és lebonyolításban a Műegyetem szinte valamennyi kara részt vett, a gyerekeket 60 BME-s hallgató felügyelte.

Az előadók között volt munkatársunk, Dr. Bodrogi Bence a Pénzügyek Tanszék adjunktusa, akitől a felsőbb évfolyamos diákok a mai modern pénz létrejöttének és használatának történetét ismerhették meg.

A szervezők a tanév során további előadásokat kínálnak a BME tudományos táborának résztvevői számára a Gyerekegyetem Plusz rendezvények keretében. Ezeken az évente több alkalommal megrendezett előadásokon a hazai tudományos és innovációs élet elismert alakjai interaktív, gyerekek által is jól érthető módon számolnak be a legújabb fejlesztésekről, tudományos eredményekről, sikerekről. Bár a nyári táborban a gyerekek nem kapnak jegyeket és nincs végső értékelés, de a BME 2017-től pontrendszert vezetett be a diákok motivációjának fenntartása érdekében, amibe beletartoznak az évközi programok is. A krediteket a diákok a Gyerekegyetem nyári táborain és az évközi rendezvényeken való részvétellel gyűjthetik, hogy megszerezzék a jelképes Bagoly diplomát arany vagy ezüst minősítéssel.

További részletek:

https://www.bme.hu/hirek/20230724/Gyerekegyetemistakkal_telt_meg_a_muegyetemi_kampusz

Képek forrása: SPOT