Frissítés! Koronavírus tájékoztató
július 29, 2021
Sikeresen szerepeltek a GTK kutatói a 2021. évben kiírt OTKA kutatási pályázaton
augusztus 9, 2021

MNB-BME Innovációs Tér Pályázat – eredmények

A BME GTK és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közötti együttműködés keretében a 2020/21-es tanév második félévében meghirdetett Innovációs Tér tervezési verseny és ehhez kapcsolódóan az egyetemi, kari ösztöndíj pályázat sikeresen lezárult.

A pályázat célja egy olyan campus környezetbe illeszthető innovációs tér kialakítása volt a hozzá tartozó tárgyi környezettel együtt, amely ösztönző, innovatív munkateret biztosít mind a műszaki, mind a gazdaságtudományokkal foglalkozó hallgatók, kutatók és oktatók számára. Az egyes részeinek biztosítania kellett a megfelelő környezetet a tanuláshoz, projektmunkákhoz, kreatív alkotásokhoz és a kikapcsolódáshoz egyaránt. Az Innovációs Térben kialakított infrastruktúra alkalmas kellett, hogy legyen a hagyományos kis- és nagycsoportos alkotó technikák mellett a korszerű megjelenítési és digitális modellezési technikák alkalmazására.

A meghirdetett versenyen a Gépészmérnöki Kar mesterszakos Terméktervező hallgatóiból álló csapatok indultak, jobbnál jobb pályaművekkel. A féléves feladat a terméktervező hallgatók számára egyben olyan gyakorlati tervezési feladatot is nyújtott, ahol Varga András mesteroktató (@BME Gép- és Terméktervezés Tanszék) folyamatos szakmai támogatása mellett az MNB – mint külső megbízó – állandó visszacsatolása révén a gyakorlati életben is helytálló tudást szerezhettek a hallgatók. Az MNB oldaláról résztvevő személyek nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy rávezessék a hallgatókat a megrendelői piac által támasztott igényekre.

Az MNB-BME által meghirdetett pályázat végén összesen 1.320.000 Ft ösztöndíj került kiosztásra a díjazottak között. A 2021. június 7-én tartott eredményhirdetésen a zsűritagok minden pályázó munkáját kivétel nélkül értékelték, így véleményükkel támogatták a kiemelkedő pályaművek alkotóinak szakmai fejlődését.

Örömmel tudatjuk, hogy egyhangú döntéssel a legjobb munkának járó 1. helyezést Kallus Patrícia, Rajkai Boldizsár és Szakály Bálint tervezőcsapatának munkája nyerte el.

A hallgatóknak a tervükben egy olyan multifunkcionális innovációs tér koncepciót sikerült létrehozniuk, melyben fontos szerepet kap a fenntarthatóság és a digitalizáció. A variálható berendezések miatt egy széleskörűen és jól használható tér jött létre.

Ezúton is gratulálunk az elért eredményekhez!