Eredményesen zárult a HSUP ösztöndíjprogram
június 24, 2024
Oktatói és személyzeti mobilitás – Pályázat felhívás 2024
július 2, 2024

Napjaink minőségmenedzsment kihívásai

2024. június 24, hétfő

A Műszaki menedzser mesterszakos hallgatók számára választható Menedzsment 4.0 specializáció egyik tantárgya a “Napjaink minőségmenedzsment kihívásai” címet viseli. Az első alkalommal 2024 tavaszán indult kurzus és az aktuális üzleti, technológiai és jogi környezetre reflektálva foglalkozik azokkal a valós akadályokkal, amelyekkel a szervezetek szembesülnek a hagyományos minőségmenedzsment megközelítések és gyakorlatok alkalmazása során.

A tantárgy célja, hogy a hallgatók átfogó képet kapjanak arról, hogy a globalizáció, a technológiai fejlődés, a fenntarthatóság és a vevők változó elvárásai hogyan befolyásolják a minőségtervezést, -ellenőrzést és a további minőségügyi folyamatokat.

Idén tavasszal a kurzus három intenzív napon keresztül zajlott, mely során a tantárgy oktatói mellett vendégelőadók mutatták be, hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a különböző üzleti folyamatokban, mint például az értékesítés és a piackutatás, illetve széles körből merített esettanulmányokkal illusztrálták a kapcsolatot a különböző vevői trendek, a termék-szolgáltatás-üzleti teljesítmény fejlesztése és a minőségmenedzsment eszközök között. Meglátogattuk a BME Ipar 4.0 központot és fél napot eltöltöttünk az innovatív, Knorr Bremse Rail Systems Budapest gyárban. Az itt szerzett tapasztalatok révén közvetlen betekintést nyertünk a legújabb ipari megoldásokba és minőségmenedzsment gyakorlatokba. Végül, a hallgatók teamként dolgoztak ki egy valós (termelő)vállalati problémát, mely munka során közösen kellett irányokat választaniuk és döntéseket hozniuk, figyelembe véve a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Ez a tantárgy kiváló lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy elmélyítsék tudásukat a modern minőségmenedzsment területén, és gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a legújabb technológiák és módszerek alkalmazásában.

A hallgatók mondták:

“Nagyon tetszett a kurzus hallgatóbarát megszervezése. A blokkosított napok bevezetése kifejezetten jó ötlet volt szerintem, mert így fókuszáltabban lehetett végigvinni a kurzust. A meghívott előadók mindegyike nagyon jó volt, érdekes dolgokat mutattak még olyanok számára is szerintem, akik éppen az adott témában dolgoznak. Csak így tovább!”

2025 tavaszán is várjuk a minőségmenedzsment aktuális kihívásai és megoldásai iránt érdeklődő hallgatókat!