Fájdalommal búcsúzunk Major Ivántól, a GTK professor emeritusától
október 5, 2020
MNB Kiválósági Ösztöndíj 2020/21-es tanév
október 8, 2020

Sikeres nemzetközi konferencia a BME GTK-n: Karunkon került megrendezésre az ISDRS 26. éves konferenciája

2020 júliusában a koronavírus kapcsán kialakult helyzetben on-line formában, de annál sikeresebben rendeztük meg az International Sustainable Development Research Society soron következő éves konferenciáját. A több mint 200 fő részvételével lezajlott rendezvény szervezője a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar volt, a lebonyolítás szakmai hátterét a Környezetgazdaságtan Tanszék kollektívája biztosította, de bekapcsolódtak a munkába a Műszaki Pedagógia Tanszék és a Szociológia és Kommunikáció Tanszék munkatársai is. A konferencia témája (’Sustainability in Transforming Societies’) a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdéseket ölelt fel abból a szempontból, hogy azok hogyan értelmezhetők napjaink átalakuló társadalmaiban, hiszen a fenntartható fejlődés fogalmának meghatározása óta már több mint 30 év eltelt.

A konferencia elnöke Dr. Zilahy Gyula, egyetemi tanár, a Környezetgazdaságtan Tanszék vezetője volt. A rendezvényen megnyitó beszédet mondott többek között Dr. Józsa János egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora és Dr. Kerekes Sándor a Budapesti Corvinus Egyetem professzor emeritusa. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről előadást tartott Dr. Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár és Hizó Ferenc közszolgáltatási fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

A rendezvény első napja PhD workshoppal indult, melynek során a fiatal kutatók lehetőséget kaptak eddigi kutatásaik bemutatására és izgalmas eszmecserét folytathattak a résztvevőkkel és a világ más-más táján élő professzorokkal. Július 15-17. között 5 párhuzamos szekcióban 10 különböző területen kerültek bemutatásra a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó legfrissebb kutatások eredményei. Ezek között különösen a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos oktatási és nevelési feladatok; a klímaváltozással kapcsolatos társadalmi és gazdasági kérdések; a vállalatok felelősségvállalása és a fenntartható közösségek és városok témái voltak népszerűek. A konferenciára összesen 237-en regisztráltak a világ minden tájáról: Kolumbiától és az USÁ-tól, számos európai országon keresztül egészen Ázsiáig és Ausztráliáig. A konferencián elhangzott előadások alapján hamarosan megjelenik egy konferencia kötet és a Wiley által kiadott ’Sustainable Development’ c. folyóiratban is előkészítés alatt áll egy a konferencia témájába vágó különszám.

A Konferenciáról és az ISDRS-ről az alábbi linken érhető el további információ: http://www.isdrsconference.org