Educatio: „Nagyon komolyan szembesítő!”
február 4, 2017
Munka- és Szervezetpszichológia Nyílt Nap, 2017
február 8, 2017

A 400+ ösztöndíjról, fél év után

– ahogy Kommunikáció- és Médiatudomány szakos hallgatónk, Bíró Milán “belülről” látja

Sokan azért jelentkeznek a BME GTK-ra, és nem más egyetem gazdasági karára, mert a mi karunk elindított egy olyan ösztöndíjprogramot, amely jelentősen támogatja az olyan hallgatókat, akiknek van affinitásuk a tárgyaikat angolul tanulni, és szívesen vennének fel olyan tárgyakat, amelyeket a mintatanterv ugyan nem ír elő, de hasznos gazdasági ismeretek biztosítanak.

Akit érdekel az ösztöndíjprogram, a hozzá kapcsolódó információkat megtalálja a honlapon, a felvételizőknek menüpont alatt. Én arról írnék, milyen belülről ez az ösztöndíjprogram. Állami támogatással járok a GTK-ra kommunikáció és médiatudomány szakra, így egy félévben nagyjából 80.000 Forintot kapok a 400+ által. A többi szakon ez nagyjából 180.000 Forint. Aki önköltségesen jut be a karra, annak ennyivel kevesebb a tandíj, aki pedig állami támogatású helyre jut be, az ezt az összeget a számlájára utalva kapja. Ehhez az első félévben igazából semmit sem kellett tenni, hiszen mindenki elnyeri első félévben az ösztöndíjat, aki pályázik rá és az érettségi pontszáma 400 (állami ösztöndíjasoknál 460) pont fölött van. Semmilyen más követelmény nem volt az első félévre előírva. Viszont érdemes ekkor már egy tárgyat felvenni a széleslátókör tantárgycsoportból, hiszen akinek van rá ideje, az jobb ha bespájzol ezekből a tárgyakból, mert a negyedik félévre egy, az ötödik félévre kettő a hatodik félévre pedig 3 ilyen tárgyat kell teljesíteni ahhoz, hogy pályázható legyen az ösztöndíj. De mik is ezek a széleslátókör csoportba tartozó tárgyak?

Ezek olyan ismeretbővítő tantárgyak, melyekre nem épülnek következő tárgyak, és nem is részei a mintatantervnek. Érdekesek és sokrétűek, vannak sporttal, technológiával, éghajlatvédelemmel és politológiával is foglalkozó kurzusok a csoportban. Általában nem is kell vért izzadni a teljesítésükért, csak azok buktak meg rajtuk, akik alig készültek és alig jártak be az órákra.

Aki pályázik az ösztöndíjra, annak figyelnie kell arra, hogy ha végig kettessel akar átmenni, akkor hamar ki fog esni a programból, ugyanis a 400+ meghatároz egy átlagminimumot, és ha a hallgató átlaga ez alá csökken, következő félévben már nem pályázhatja meg az ösztöndíjat. Ez a minimum szakonként eltérő. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ez az ösztöndíjprogram nagyobb mértékben jutalmazza a jó tanulókat, mint más egyetemeken, hiszen máshol a tanulmányi ösztöndíj 50.000 Forintnál ritkán ugrik nagyobbra, addig a GTK-n egy félévben 180.000 Forintra is szert tehet az okos és szorgalmas hallgató. És ha már nem tart igényt erre a szolgáltatásra, egyszerűen nem adja be a kérelmet a következő félévre.

Ha valaki a rossz átlaga miatt kikerül az ösztöndíjról, vagy csak egyszerűen nem pályázza meg a következő félévre, semmilyen retorzió nem következik, a hallgató és a 400+ útjai csendesen elválnak. A korábban megkapott pénzt nem kell visszafizetnie, ha önköltséges formában hallgatója a karnak, akkor a tandíj a következő félévtől újra az eredeti összeg lesz. Tehát mondhatjuk úgy is, hogy ezzel az ösztöndíjjal veszíteni nem lehet.

Én mind a hat félévben meg fogom pályázni az ösztöndíjat, nem kevés motiváció az a félévente 80.000 Forint. Reményeim szerint a második félévre is elnyerem az ösztöndíjat, a 2 félév 400+-ból elviszem barátnőmet Horvátországba, ha minden jól megy, az utat 100%-ban a GTK finanszírozza majd.