Miért pont a GTK?
február 3, 2017
A 400+ ösztöndíjról, fél év után
február 5, 2017

Educatio: „Nagyon komolyan szembesítő!”

Dr. Tanács Jánost, a Filozófia és Tudománytörténet Tanszék oktatóját kérdeztük arról, mit gondol alapvetően az Educatio Kiállításról, miért fontos és mit jelent, hogy évről évre ott lehetünk, s hogy mi az, ami az előző évhez képest változott.

Az Educatio Kiállítás első kézből mutatja meg, hogy tulajdonképpen a felsőoktatás is egy piac, és itt tapasztalható meg igazán, hogy miről is szól:

20170119-010

„Ami először az eszembe jut, és tavaly is ez volt a legfontosabb benyomásom, hogy kissé sokkolja az embert. Itt szembesültem kézzel foghatóan azzal, hogy milyen módon is kell megküzdeni a hallgatóinkért. Egy ilyen kiállítás nélkül ugyanis sokkal nehezebben érthető meg a felvételiző döntése. Más elképzelni azt, hogy a tanuló böngészik neten, kiadványt nézeget, remélhetőleg ismeri és figyelembe veszi azokat a rangsorokat, ahol mi jól teljesítünk. Viszont az Educationak van egy olyan sűrűsége – egy hatalmas csarnok elképesztő mennyiségű egyetemi és főiskolai standdal – amely révén nagyon komolyan szembesítő tud lenni. Megragadhatóvá teszi azt a versenyhelyzetet, amelyet az ember egyébként amolyan elvont dolognak gondol.”

Az egyetemnek nagyon komolyan meg kell küzdenie a hallgatóért, mert egy felvételiző nem csak magától megy oda egy standhoz. A standnak és az egyetem képviselőinek – karunk standjánál a GTK Hallgatói Képviselet tagjainak – oda kell vonzania az érdeklődő leendő hallgatót, miközben más standok is ezt teszik.

2017-01-19-000 (11)

„Ugyanez jót tesz az oktatónak, aki legalább részben képbe kerül, hogy mi az az út, vagy annak az útnak egy markáns része, aminek az eredményeképpen az a hallgató ott fog ülni az ő padjában.”

Hallgatói szempontból a kiállítás pedig egy kapu a sok közül, amely a felnőtté válás útján áll. Az első igazán komoly döntés egy fontos állomása, ahol feltehetőek a felmerülő kérdések és válaszok érkeznek azokra. A 2017-es Educatio Kiállítás pedig új vonulattal jelent meg a tavalyihoz képest. Érzékelhető az évről évre történő fejlődés és változás, amely segít a tájékozódónak, segít a tájékoztatónak.

„A tavalyi Educatio teret adott a GTK egy fontos programjának első lépéseihez. Nevezetesen a 400+ Ösztöndíj Program kereteinek kibontakozásához (lásd: https://www.gtk.bme.hu/felvetelizoknek/osztondij). Az idei vásárra pedig már lezajlott a program első féléve, és látjuk az eredményeit is a munkának. A tervből az idén már tartalmat láttunk. Az egyik legjobb ehhez kapcsolódó élmény maga a kari magazin a Get To Know, amire nagyon pozitív visszajelzést adtak a látogatók. Másrészt a BME standja is változott a tavalyihoz képest, sokkal fiatalosabb lett, a GTK HK pedig a kar négy új alapszínével tette még kreatívabbá a sajátját.”

20170120-006Minden karról a Hallgatói Képviselet áll kinn a standoknál.

 

„Azt is tanulságos volt felfogni, hogy a hallgatói képviseletek mennyire túlteljesítenek, hiszen nem pusztán hallgatói érdekképviseleti feladatokat végeznek el, hanem az oktatókért is dolgoznak, hogy ne üres padoknak oktathassunk. A képviselet tagjai átfogóan ismerik a saját karukat, átfogóbban, mint mondjuk én, és sokszor támaszkodtam rájuk, hogy megfelelő tájékoztatást nyújthassunk az érdeklődőknek. Én csak egy délután voltam kinn az Educatio Kiállításon, a képviselet tagjai minimum teljes egy napot – néhányan pedig többet is kinn voltak. Oktatóként köszönettel tartozom nekik ezért a feszített munkáért.”

2017-01-19-000 (23)

Az elmúlt másfél-két évben még több újítás és siker jellemzi karunkat. Ahhoz, hogy ma a GTK eredményei ott tartsanak, ahol most, arra volt szükség, hogy kiváló dékánokkal megfelelő alapokat helyezzenek le és a fokozatosan kiépülő rendszerhez lehetőségeket kapjanak az oktatók, és a hallgatók is a bizonyításra. Az Educatio is lehetőség arra, hogy ott is, megmutathassuk, elmondhassuk, bizonyíthassuk ezeket leendő hallgatóinknak.

„Az elmúlt időszak miatt tartottunk attól, hogy meglátszik majd a felvételi számokon a bizonytalan helyzet. Az Education viszont az volt a tapasztalat, hogy a pozitív üzenetek mentek át és rengetegen érdeklődtek. Még nincsenek pontos jelentkezési adatok, de az Education tapasztaltak jó irányról tanúskodnak.”