Fundamentals of Accounting
január 5, 2017
Erasmusszal, párként – Észtországban
január 8, 2017

A BME-s nyelvvizsga már családi hagyomány

Seidl Domokos két éve tett egynyelvű német nyelvvizsgát középszinten a BME nyelvvizsgaközpontban. Mondhatni, ez már családi hagyománnyá vált, hiszen bátyja és öccse szintén a BME-t választotta, s minden valószínűség szerint húga is itt ad tanúbizonyságot nyelvtudásáról. A Színművészeti Egyetem hangmérnök szakos hallgatóját az élményeiről, a nyelvekről és a terveiről kérdeztem.

 

Itt nyelvvizsgáztál nem is olyan régen. Hogyan esett a választásod a német nyelvre?

Általános iskolában kezdtem el németet tanulni, ez volt az első idegen nyelv, amivel megismerkedtem. Később is ez a nyelv ment jobban, így egyértelmű volt, hogy ebből vizsgázom. A diplomához most már mindenképp szükséges egy nyelvvizsga, azt gondoltam, jobb hamarabb túlesni a megmérettetésen.

A BME nyelvvizsgaközpontot választottad a vizsgához. A felkészülésben is adtak segítséget?

A gimnáziumi tanárommal nagy hasznát vettük a segédkönyvnek a felkészülés során, amelyben mintafeladatsorok vannak. Ez hatalmas segítséget jelentett a nyelvvizsga struktúrájának, a feladatok típusának megismerésében, egyszóval a ráhangolódásban. Élesben is hasonló feladatokkal szembesültem.

Anno milyen érzésekkel léptél be a terembe, és a vizsga után milyen érzésekkel távoztál?

Írásbeliből ismételnem kellett, a helyesírásom nem a legerősebb, de emlékszem, hogy amikor meglett, nagyon örültem és megkönnyebbültem. A szóbelin kifejezetten jól éreztem magam, a vizsgáztatók kedvesek és segítőkészek voltak. Ha valamit esetleg elrontottam, akkor nem azt láttam rajtuk, hogy ez nagy probléma lenne, hanem mosolyogtak, majd eldöntötték, hogy jó volt-e vagy sem… Aztán végül kiderült, hogy jó volt, és átmentem.

_DSC3255-5A nyelvvizsgád óta aktívan használod a nyelvet? Esetleg vannak külföldi terveid, amihez szükséges ez a tudás?

Dolgoztam már külföldön, Ausztriában, akkor elég jól jött, hogy tudok németül. Kimondottan nem tervezem, hogy a jövőben külföldön dolgozzak.

Van más nyelvből nyelvvizsgád?

Még sajnos nincs…

…és tervezel?

Igen, angolból mindenképpen szükséges lenne a jövendőbeli munkáim miatt, meg amúgy is érdemes jobban ismerni ezt a nyelvet.

 

Fontolgatod, hogy az angol nyelvvizsgát is itt fogod letenni?

Igen, mindenképpen, hiszen jó élmény volt itt az első is.

Véleményed szerint miért fontos egy magyar fiatalnak nyelveket tanulni?

Nagyon sok szempont van. Amint kitesszük a lábunkat Magyarországról, rögtön észre fogjuk venni, hogy külföldön bizony az emberek nem feltétlenül beszélnek magyarul. De fordítva is igaz: ha valaki külföldről Magyarországra jön, és akár egy téren megkérdezi, hogy mi merre van, elég ciki, ha valaki nem tudja elmagyarázni, mondjuk angolul. A nyelvtudás a munkavállalás során is fontos. Különösképp, ha valaki esetleg külföldre szeretne menni, vagy épp egy külföldi cégtől lesznek megbízatásai itthon: mindenképp szükséges valamilyen idegen nyelvet beszélni.