„A GTK-sok messze a legsportosabbak”
január 5, 2016
Rangos szakmai elismerés a BME GTK számvitel alapszakának
január 9, 2016

A hobbim, hogy világbajnok vagyok…

Imre Tamás, a BME GTK Pénzügy mesterszakos hallgatója, a dublini WAKO Kick-box világbajnokság aranyérmese vall sportról, egyetemről, munkáról és felkészülésről

Imre Tamás, karunk Pénzügy mesterszakos hallgatója 2015-ös Kick-box világbajnokságról a nagyon sikeres magyar csapat tagjaként egyenesen Budapestre hozta el az aranyérmet. Korábban kiváló eredményekkel teljesítette a BME Műszaki menedzser alapszakát, s tavaly a Jó tanuló, jó sportoló díjat is kiérdemelte. A Get To Know magazin riportere, Nagy Vera a MOM Sportközpontban, két edzés között faggatta életéről, sikereiről és céljairól a világbajnokot.

Tavaly novemberben Dublinban WAKO kick-box világbajnok lettél, és ezt – azt hiszem – igen kevés ember mondhatja el magáról. Hogyan indult a karriered?

4-5 éves voltam, mikor elkezdtem a kick-boxot, egy debreceni csapatban. Már az elsőéves felnőtt válogatásomon bekerültem a világbajnoki döntőbe. Akkor nagyon kicsin múlott, hogy nem arany lett a vége. Szóval kemény munka, sok áldozat, sok kudarc, sok siker árán, de végre a csúcson vagyok.

Mi ösztönöz, hogy egyre jobb legyél?

A csapatom. Van egy élversenyzőkből álló keménymag, akikkel húzzuk, biztatjuk egymást. E nélkül, és egy jó edző nélkül nem lehet kitartónak lenni. Az nem elég, hogy szeretem a sportot. Fontos, hogy egyéni szinten is igazán jól motiváló célt találjunk. Van még néhány világkupa, amin szívesen részt vennék, a legnagyobb célom pedig, hogy két év múlva megvédjem a világbajnoki címem.

02

A BME-n is gratuláltak az aranyhoz?

Igen. A csoporttársaim nagyon kedvesek voltak. Rengeteg gratulációt kaptam. Azóta úgy köszönnek: „Szevasz, bajnok! Szevasz, bajnok!”

A hobbira mennyire marad időd?

Az a hobbim, hogy kick–boxolok. Imádok utazni, versenyre járni. Tavaly 15 országba eljutottam. Voltam már Floridában és több helyen Amerikában, és Pekingben is.

Ilyenkor a barátnőd is elkísér?

Ha párkapcsolatban vagyok, közeli versenyekre elkísér a párom. Prágába is kijött már a kedvesem.

Előfordult már, hogy valamelyik párod le akart beszélni a versenyekről?

Annyira vagyok már rutinos, hogy olyan párt találjak, aki ezt tudja tolerálni. Nyilván vannak abból sértődések, hogy megint verseny, megint edzés, de akinek van más fontos dolog az életében, meg tudja érteni, hogy ez számít nekem leginkább, és büszke rám, támogat.

00

Hogyan készülsz a VB előtt?

5-6 héttel előtte már csak arra fókuszálunk. Elkezdek futni, konditermi edzést csinálni. Közvetlenül a vb előtt van egy 2 hetes edzőtáborunk. Napi három edzéssel készülünk koncentráltan a VB-re. A szünetekben pedig mentálisan készülünk.

Ez mit takar?

Lelki és pszichológiai felkészülést. Ezen kívül az ellenfelek régi meccseit nézzük, hogy kiismerjük, milyen taktikát alkalmaznak.

Voltál már valaha sportpszichológusnál?

Igen. A pszichológia rákfeném volt egy időben, de végül elmentem. Nem vettem részt túl rendszeresen és túl sok alkalmon. De szerintem nagyon sokat segít és hasznos.

Ezek szerint volt nehezebb időszakod is?

Igen. 13 évesen komolyan elgondolkodtam, hogy sportágat váltok. Szerencsére a szüleim támogatása miatt maradtam a kick-box mellett. Az egész családdal a fővárosba költöztünk, hetedikesként már itt kezdtem az iskolaévet. A pesti légkört és az új iskolát is meg kellett szoknom, de miután megtörtént a beilleszkedés, minden természetessé vált.

Mi volt a legdurvább sportsérülésed?

A legdurvább sérülésem egy törés volt. Három helyen eltört az alkarcsontom. Akkor tudtam, hogy ennek a meccsnek már vége lett…

Hogy viseled, ha veszítesz egy versenyen?

A vereség is olyan fontos, mint a győzelem, talán fontosabb is. De az első helyet nehezebb feldolgozni.

04

Miért látod így?

Meg kell tanulnia az embernek, hogy ne szálljon el. Tudnia kell, hogy mit akar elérni. Rengeteg célom van, amik csak azért nem hullanak az ölembe, mert világbajnoki címet hoztam haza.

Ha jól tudom, Pénzügy mesterszakot végzel. Ezek szerint a közgazdaságtan is vonz.
Igen, határozottan. A BSC-n Műszaki menedzser voltam, de rájöttem, hogy a közgazdasági irány jobban érdekel, mint a mérnöki, ezért úgy döntöttem, belevágok.

Neked, mint élsportolónak, miért van szükséged egyetemi végzettségre?

Nem akartam mindent egy lapra feltenni, szerettem volna egy civil állást. Egy évet gyakornokoskodtam is a Budapest Banknál, mint értékesítés-elemző. Akkor nagyon megtetszett a banki világ.

Mit csináltál értékesítés-elemzőként?

A sales-csoport és a felsővezetők számára készítettünk elemzéseket, riportokat. Sokrétű feladat, de nem ez az, ami engem hosszú távon érdekel. Egy kicsit impulzívabb munkakör való nekem. Inkább értékesítői irányba orientálódom, úgy érzem.

Tehát extrovertált típus vagy?

Igen, egyre extrovertáltabb lettem, pozitívabban veszem, hogyha kíváncsiak rám az emberek, és elismerik a munkámat. Jól is jön, mert többször keresett meg a média, a Sport1, Sport2 és a DIGI Sport csatornáknak, de az RTL-nek, vagy a TV2-nak is adtam már interjút.

Milyen lesz egy boxoló bankár átlagos hete?

Nehéz lesz megoldani, hogy teljes állású munka mellett a heti edzésszámokat tartsam, és versenyeken is részt vegyek. Nagyon sok szabadnapot kelleme kivennem pénteken és hétfőn. Nagy változások lesznek valamilyen irányba.

Mik a hosszú távú céljaid?

Először is az, hogy elvégezzem az MSC-t, és egy olyan állást kapjak, amiben jól érzem magam, és meg tudjam mellette tartani a sportot. Aztán jöhet a család és a gyerekek.

Te jó baráti kapcsolatokat ápolsz itt, az egyetemen. Viszont mit tanácsolnál egy olyan hallgatónak, akinek nincs ideje barátkozni iskolai közösségben?

Minimális időt mindenféleképpen szenteljen a barátságok fenntartására és kiépítésére. E nélkül az egyetem nem egyetem. Nagyon sok plusz motivációt és támogatást tud adni, ha egy közösségben van. Sokkal könnyebb úgy megszerezni egy diplomát, hogy vannak melletted barátok vagy haverok, különben elveszel, beleszürkülsz a hétköznapokba.