Múlt és jelen összeér
május 30, 2016
Élenjáró növekedés – átütően pozitív piaci visszajelzést kaptak a BME GTK alapszakos minőségfejlesztési programjai
június 6, 2016

Ahol az érveléselmélet és a jogtudomány találkozik…

Konferencia a Filozófia és Tudománytörténet Tanszéken

Hogyan manővereznek, milyen stratégiát alkalmaznak a jogi perek szereplői? Milyen jogi érvelés jellemzi a magyar bíróságok és legfelső bíróságok gyakorlatát? Miként sikerült megnyerni az MNB Alapítványok elleni pereket?

Június 3-án a BME E épületének hatodik emeletén ezekre a kérdésekre is választ adnak a jogtudomány és az érveléselmélet nagyágyúi a Jogi érvelés és érveléstörténet konferencián. A BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszéke által szervezett eseményen a tudományos és jogi élet neves szereplői a jogi érvelés témájának legizgalmasabb aspektusait tárják fel. Számos konkrét, nagy port kavart jogi eset stratégiáiról és taktikáiról lerántják a leplet többek között a politika, a reklámipar és a sajtó világából.

A konferencia célja megtalálni a kapcsolódási pontokat az érveléselmélet és a jogtudomány között. Annak ellenére, hogy a jogi érvelés már Arisztotelész óta az érveléstudomány fontos része, a kortárs tudománynak még nem sikerült teljes egészében feltárni természetét. Bár nemzetközileg felkapott kutatási téma, Magyarországon egyelőre csak a BME-Jogi érvelés műhelye (az Üzleti Jogi Tanszékkel együttműködve) foglalkozik intenzíven a területhez tartozó szakértők eredményeinek összevetésével, így a konferencia vendégei úttörő munka szemtanúi lehetnek.

Ha mindig is érdekelt, milyen a jogi érvelés, de sose merted megkérdezni, vagy csak úgy érzed, nem árt tudni, hogy milyen érvelési rendszer lehet sikeres egy jogi perben, akkor látogass el a BME E épületének hatodik emeletére pénteken, hogy első kézből kapj válaszokat a téma szakértőitől, a Jogi érvelés és érveléselmélet konferencián!