Ki az igazi helyettes?
május 27, 2016
Ahol az érveléselmélet és a jogtudomány találkozik…
május 31, 2016

Múlt és jelen összeér

15 év után ismét a BME GTK ad otthont A Magyar Pszichológiai Társaság 25. Jubileumi Nagygyűlésének, mely a Múlt és jelen összeér címet kapta. A szervezőbizottság elnöke Dr. Takács Ildikóés Dr. Séllei Beatrix titkár mesélt nekünk arról, milyen fontos szerepet tölt be ez az esemény a pszichológiai tudományos életben és az egyetemünk számára.

2016. június 2-4. között a BME Q épületében kerül megrendezésre a Nagygyűlés, amely során pszichológiai szakemberek lehetőséget kapnak bemutatni új eredményeiket mind a praxisban, mind pedig az akadémiai világban tevékenykedő pszichológusok számára. A távlati előkészítő munkákat már szeptemberben megkezdték a szervezők, az előadóknak pedig december elejétől egészen január végéig volt lehetőségük jelentkezni.

02

Séllei Beatrix árulta el nekünk, hogy közel 500 résztvevő, több mint 300 előadás és jelentős számú poszter, emellett legalább 10-15 műhely várható az eseményen. A Múlt és jelen elnevezés nem csak a jubileumi időpontra utal, hanem „A lényeg, hogy a fiatalok (akik most kezdik pályakezdőként, vagy akik még pár éve vannak jelen a szakmában) megismerjék az idősek eddigi munkáit és az idősebbek, akik már régóta művelik a szakmát halljanak a fiatalabb generációk törekvéseiről. A konferencián lehetőségünk van új arcokkal megismerkedni és a régiekkel, akiket mondjuk évek óta nem láttunk most sikerülhet össze futnunk. Esetleges új kapcsolatok kialakulása mellett új közös tevékenységek kialakulását is támogathatja ez a konferencia, tehát ez egy fontos esemény a szakma életében.”- mondta el Takács Ildikó.

01

Néhány, egyetemünk szempontjából meghatározó személy is fellép ezen a neves eseményen, mint a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára, Pléh Csaba. A Műegyetemen jelentős pszichológiai munka folyik évek óta erről Izsó Lajos egykori tanszékvezető úr fog beszélni az első plenáris előadáson. Dienes Erzsébet, a hazaimunkapszichológia jelentős személyisége a munkapszichológia történetét dolgozza fel. Ehhez pedig érdekességként szolgálhat a Q épületben található kiállítás, ahol megtekinthetőek a számítógép előtti időkből használatos, eredeti pszichológiai műszerek, vizsgálatokhoz használatos eszközök. Az eseményt tovább színesíti David J. Cook brit pszichológus szakember, aki nagyon lelkesen elvállalta, hogy angol nyelven szintén előadást tartson az érdeklődők számára.

04

További különlegességeket Séllei Beatrix mesélt nekünk: „Barkóczi Ilona az első rendezvény szervezője kitüntetésre kerül a Nagygyűlésen, továbbá, ami összekapcsolódott ezzel a konferenciával, és kicsit megelőzte azt, hogy az újonnan megalakult pszichológus klub is a Múlt és jelen összeér címet viseli.” A GTK számára igen megtisztelő ennek a sokoldalú konferenciának a főszervezőjeként lebonyolítani ezeket az izgalmas programokat, biztosítani a megfelelő helyszínt és a jó társaságot. Takács Ildikó tanszékvezető asszonyt idézve: „A pszichológia egy nagy ernyő, amiben nagyon sok különböző szakmai terület van, úgyhogy reméljük a jelen és jövő is ilyen pozitív és szép színű lesz.”