Oktatók Oktatói Véleményezése – a folyamat most újabb szakaszba lép
augusztus 26, 2016
Hopp!
szeptember 5, 2016

„Azért vagyunk, hogy segítsünk” – a Testnevelési Központ a gólyáknak tartott tájékoztatót

A gólyák első hete mindig tele van izgalmakkal. Megismerkednek a campusszal, az oktatási helyszínekkel, a könyvtárral, a különböző egyetemhez tartozó létesítményekkel és felveszik a Neptunban a tantárgyaikat. Emlékszem, amikor tíz évvel ezelőtt gólyaként először sétáltam az egyetem udvarán és elveszetten próbáltam memorizálni mi merre található… Idén más minőségben, de én is végigjárhattam az elsősökkel a BME Sportközpontot

Hellner Szelina, a Testnevelési Központ igazgatóhelyettese fogadta a BME GTK közel kétszáz új hallgatóját, s személyes hangvételű előadásában röviden tájékoztatta őket a testnevelés tárgyak felvételével kapcsolatos útvesztőkről és tudnivalókról. Melyik betű (ABC), mit jelent a tárgyak végén és honnan tudják, hogy kell-e pluszba fizetni az általuk választott sportért vagy ingyenesen művelhetik azt. A BME hallgatóinak két félév testnevelés elvégzése kötelező, de ezen felül, – ha ráéreznek a sportolás ízére és minden örömére – lemondás nélkül további féléveken keresztül folytathatják a mozgást, szabadon választható tantárgy keretében. Ha pedig a tizenhat alkalom félévente kevés lenne és sűrűbben, vagy ezen kívül is szívesen sportolnának, lehetőségük van diákbérletet váltani és – a szabad helyeket betöltve – csatlakozni akár a csoportos edzésekhez, de akár az erősítő gépek adta lehetőségekkel is élni tudnak.

02

Annyi korlátozás azonban van, hogy bérlettel csak 8 és 15 óra között lehet sportolni (kivétel a konditerem) – ebben az idősávban azonban heti korlátozás nélkül, szabadon mozoghatnak. Az egyetemi testnevelés jelenleg három helyszínen folyik. Az általunk is bejárt Sportközpontban, a Bogdánfy utcai Sporttelepen, – itt műfüves foci, atlétika, a jégcsarnokban korcsolya, tenisz, nyáron pedig strandröplabda – valamint a Mányoki úti uszodában. Saját uszodával az egyetem még nem rendelkezik, de mint azt megtudtuk a hosszú távú tervekben ez is szerepel.

Mit kell magaddal vinni testnevelés órára? A középsulitól eltérően az egyetemi éveid alatt mintegy harminchárom sportág közül választhatsz és próbálhatsz ki, ha a BME-t választottad. A tantárgyelírásokból azt is megtudhatod, hogy kell-e külön sportfelszereléssel rendelkezned az adott sporthoz (pl. teniszre vinned kell a saját ütődet) vagy a biztosítják a számodra szükséges eszközöket (pl. falmászás). Mindenképpen kiemelnénk a szeptember 20-ai Budapesti Egyetemi Sportnapot is, ahol nemcsak egy tesi alkalmat lehet jóvá íratni, hanem ki lehet próbálni különböző sportágakat és a vállalkozó szellemű sportos hallgatók bajnokságon is megmérettethetik tehetségüket.

04

Ahogy a körbevezetésen is elmondták, az első alkalommal megismeritek a szabályokat, megmutatják, hogyan kell például ricochetelezni vagy squasholni. A Testnevelési Központ munkatársai kedvesek és közvetlenek. Bátran kérd a segítségüket akár e-mailen, akár a helyszíneken személyesen is.

Vágjatok bele, próbáljatok ki új sportokat, amiket eddig nem űztetek és biztassátok rá csoporttársaitokat. Én is BME-s hallgató koromban ismerkedtem meg a squash-sal, amiről addig nem hallottam. Megérte, és azóta is örömmel emlékszem vissza a csoporttársakkal való közös játékra.

Öt lelkes elsős a bejárás után a kérdéseimre is válaszolt. Megosztották velem, hogy eddig mit sportoltak, és most a hallottak alapján mit próbálnának ki szívesen a BME Sportközpontban.

06

Vörös Kornél

Nagyon tetszett az egész. Jó a Sportközpont. Régen triatlonoztam, most pedig squasholnék, ha lehet.

07

Németh Balázs

Tetszett, jól felszerelt a terem. Régebben kézilabdáztam, kosaraztam, jelenleg versenyszinten thai boxolok. Most nem választanék semmit, mert nem érek rá, de ha mégis választanom kéne, akkor a boxot választanám.

08

Ignácz Dani

Négy gimnáziumba jártam, és ha az ősszesét összevetnénk, akkor sem volt ilyen jól felszerelt tornatermük. Szerintem a falmászást választom, mert az nagyon „fancy”.

09

Sárközi Réka

Én mindig is táncoltam és nagyon örülök, hogy itt is van salsa, de sajnos az egyik órámmal ütközik. Azért remélem hátha lesz másik időpontban is. Ha mégsem, akkor aerobicozni szeretnék.

Bakóczy Fanni

Nekem is nagyon tetszett és nagyon felszereltnek találom a Központot. Régen atletizáltam, úgyhogy lehet, jelentkezem majd az egyetemi csapatba, de emellett teniszezem is.