Jutalom a reklámok megnézéséért? – Interjú Szubi Benjaminnal
március 14, 2024
Kar Kiváló Hallgatója Díj pályázati felhívás 2024
március 18, 2024

Betekintés a mérnöknők mindennapjaiba – GTK-s “Élő könyvtár”

2024. március 14, csütörtök

Az előadás-kérdések-válaszok pályaorientációs rendezvény helyett személyes beszélgetéseken kaptak információt a középiskolás lányok mi vár rájuk, ha műszaki pályát választanak.

Március 8-a, a Nemzetközi nőnap remek alkalmat szolgáltatott arra, hogy a BME Gazdasági- és Társadalomtudományi Karának (GTK) munkatársai új közönségnek, középiskolás lányoknak szervezzenek „Élő könyvtárat”. Dr Lógó Emma a GTK oktatási dékánhelyettese, egyetemi docens elmondta, hogy kolléganőjével Dr. Séllei Beatrix docenssel már több ilyen beszélgetést szerveztek az Életpálya tervező kurzussorozat részeként az egyetemi munkatársaiknak, amikor a meghívott vendégekkel külön-külön személyesen beszélgethetnek meghatározott ideig az érdeklődő „olvasók”. Ezeknek a találkozásoknak a sikere ösztönözte őket arra, hogy most egy pályázat (NTP-STEM-23-0015 azonosító számú, „Lányok a középpontban – Komplex középiskolai pályaorientációs és szakmai programok a Műegyetemen”) keretében az április 25-i Lányok napja rendezvény előzeteseként, középiskolás lányoknak is szervezzenek Élő könyvtárat. Az Élő könyvtár azért kapott kiemelt külön időpontot, mert elmélyültebb, időigényes műfaj, személyes beszélgetésekre ad lehetőséget és egy ilyen alkalom a „bemelegítéssel”, valamint lezárással együtt legalább 3-4 órát vesz igénybe, ez pedig áprilisban a Lányok napján, amikor a cél minél több érdekeséggel és minél több karral megismerkedni, nem fér bele a programba.

Fotó: Geberle Bertalan

A március 8-i „könyvtári” napon a diáklányok sikeres, korábban a BME-n végzett mérnöknőkkel beszélgethettek arról, hogy milyen a valóságban nőként műszaki pályán dolgozni, karriert építeni, és eközben akár gyermeket nevelni. A diáklányok az élő könyvek „kartotékaiból”- rövid bemutatkozásaiból – tájékozódhattak és választhattak maguknak beszélgetőtársat. A kartotékok precíz kitöltése nem hagyott kétséget afelől, hogy műszaki pályát művelő nőkről van szó. A szakmai tapasztalat idejében – 3-27 év közötti – éppúgy, mint a magánéletben – egyedülálló, elvált, házas- vagy a házikedvencek bemutatásában- kutyától a nyusziig- mindent pontosan feltüntetett a 15, szakmájában sikeres meghívott beszélgető. A kölcsönzési napon a 22 érdeklődő középiskolásnak 4 -4 élő könyvvel való mélyebb megismerkedésre volt lehetősége.

Fotó: Geberle Bertalan

A szervezésről a BME honlap szerkesztősége Dr. Lógó Emmát kérdezte.

Számítottak ekkora érdeklődésre?

Reménykedtünk, hogy sokan eljönnek. A BME Idegen Nyelvi Központ, a BME Műszaki Pedagógiai Tanszék és a BME Tehetségsegítő Tanács segített abban, hogy minél több középiskolás lányhoz eljusson a rendezvény híre. Nemcsak Budapestről, hanem vidékről is, sőt a határon túlról is érkeztek „olvasóink”.

Ön szerint miben különbözik ez a pályaorientációs tevékenyég a többi ilyen célú rendezvénytől?

A résztvevők számára szerintem nagyon nagy értéke, hogy első kézből, személyes kontaktusban nemcsak a pályáról, de az életről, valós megélt tapasztalatokról és élményekről hallhatnak. Betekintést nyernek a való életbe, ennek fényében tudnak pályát, illetve felsőoktatási intézményt választani. Az általános cél, hogy közelebb kerüljenek a STEM pályákhoz, és természetesen örülünk, ha közülük minél többen a BME-t választják.

A beszélgetés különlegessége az volt, hogy mérnöknők voltak a beszélgető partnerek, ám a programot mégis Karunk szervezte:

A 15 beszélgetőtárs mindegyike mérnök, a rendezvényt pedig a GTK szervezte…

GTK-sként a kapcsolatok építésében és felhasználásában, valamint a magas szintű szakmai rendezvény kereteinek a létrehozásában, a jelenlévőkre szabott menedzselésében vagyunk nagyon jók. Több mint 15 éve dolgozunk mindketten a BME-n, így mélységében átlátjuk a mérnöki képzéseket, valamint a mérnöknők helyzetét is.

Fotó: Geberle Bertalan

Az eseményen több fiatal hölggyel is készült még interjú, amelyeket ezen az oldalon lehet elolvasni.