Május 7-én – Dunai Regatta a BME színeiben
május 9, 2016
Az Országos Mentőszolgálat kommunikációjáról – egyenesen Győrfi Páltól
május 11, 2016

Dr. Zacher Gábor a Roller Clubban

„Igazából jól érzem magam a bőrömben és kíváncsi vagyok az esti meccsre!” Ezzel a mondattal nyitotta meg Dr. Zacher Gábor az előadását május 5-én a First Aid Party Rendezvényszervező Csoport által lebonyolított SpeakUP! estjén.

Speak UP! rendezvény keretein belül elsősorban az egyetem hallgatói, de bárki, aki kedvet kap, lenézhet a Wigner Jenő Kollégium alagsorában található Roller Clubba, ahol a WJK Teaházban készített finomságok elfogyasztása közben face-to-face végighallgathat egy kötetlen beszélgetést a meghívott előadóval. Ebben a félévben szám szerint három ilyen előadást szervezett az RCS csapata, amelyekre az Ivan and the Parazol és az Animal Cannibals tagjai voltak hivatalosak. A GTK 2016-os kari napjai után pedig Dr. Zacher Gábor Magyarország legismertebb toxikológusa tette tiszteletét az érdeklődő egyetemisták előtt.

20160504-004A beszélgetést Szilágyi Norbert, hallgatómoderálta, aki a közönség korábban online feltett kérdéseit közvetítette a doktor úr felé. Zacher Gábor szellemesen és nem kertelve fejtette ki véleményét a felmerült témákban. Megtudhattuk róla, hogy számára sem volt olyan egyszerű az egyetemi felvételi, hiszen harmadik próbálkozásra került be a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karára. Sokat mesélt arról hogyan járta végig szakmája ranglétráját és, hogy ezen az úton szerzett tapasztalatait hogyan kamatoztatta a későbbiekben. Nagy mázliként tekint a gumiallergiájára, ami miatt a baleseti sebészetről a toxikológiára „élete szerelmére” váltott. A hét minden napját a munkájának szenteli, közben pedig az ifjú orvos palántákat is nevelgetni próbálja. Kedvenc mondása Isaac Newtontól származik: „Álljatok a vállamra, mert ha a vállamra álltok, akkor messzebbre láttok, mint én”. Célja a minél több tudás átadása az utódai számára, emellett az előadás hallgatóit is ösztönözte, hogy használjuk kapaszkodóként a tanárainkat és halmozzunk fel minél több tudást az egyetemi éveink alatt. Felmerült az egyik diák fejében és kérdésként meg is fogalmazta: „Ha valaki ennyit dolgozik van-e egyáltalán szabadideje, és ha van, akkor mivel üti el az időt?” Kiderült, Zacher Gábor aktívan, 41 éve pipázik és 500 darabos pipagyűjteménnyel rendelkezik. A barokk fúvós zene szerelmese és, ami meglepte a hallgatóságot, az a sorozatfüggősége. A Trónok Harcának az utolsó részét még nem látta, de a Breaking Bad-en már túl van. A Fear the Walking Dead-ben gyakran ő se tudja eldönteni éppen kinek a vérét láthattuk. Természetesen a munka az első így A sebész című sorozat szinte elmaradhatatlan egy ilyen szakmája iránt elkötelezett ember számára.

20160504-011

Az este egészét végigkísérte a jókedv, a hallgatók nagyokat nevettek a doktor úr poénjain, és kifejezetten örültek mikor elárulta mi a másnaposságra leginkább hasznosgyógyszerek listája. Sajnálatos módon a Rollerban tartott sörpong esten már nem vett részt az előadó, mert egy hatalmas taps után Dr. Zacher Gábor elindult, nehogy lemaradjon az esti meccsről…