„Világot látni mindig jó!”
január 5, 2017
Köszi mindent, Skandinávia, még jövök!
január 5, 2017

Economic history

Emlékszel, amikor történelem órán tanultál a gazdaság nagy fordulópontjairól és az ebből fakadó, sokszor világfordító következményekről? Ha szeretted a közgazdaságtant, vagy éppenséggel a kedvenceid közé tartozott a történelem, a BME Gazdaságtörténet tantárgy keretein belül lehetőséged nyílik feleleveníteni és elmélyíteni tudásodat. A magyar nyelvű óra tematikáját Galántai Zoltán egyetemi docens dolgozta ki. Ami pedig az angol nyelvű gazdaságtörténet kurzust illeti, az Bodrogi Bence Péter egyetemi adjunktus tárgya, de Galántai tanár úr is tart benne néhány órát.

Bodrogi tanár úr doktori címét egyetemünkön szerezte történelemtudományokból, és jelenleg nem „csupán” a BME GTK Pénzügyek Tanszéke, de az egész kar oktatásszervezője is. A történelmen belül a numizmatikától a közösségi közlekedésig bezárólag számtalan téma foglalkoztatja – ideértve a globális gazdaságtörténetet, melyeket karunk MSC-s és MBA kurzusain is nagy sikerrel tanít. A nyelvtanulás is komoly szerepet tölt be az életében: felsőfokú angol nyelvvizsgája van, és tolmácsolt már nagy nemzetközi rendezvényen.

20160831-002Galántai Zoltán mesélt arról, miben más angolul tanítani, mint magyarul: „Egyrészt megváltoznak a tananyagon belüli fókuszok, másrészt mivel az oktatás nem általunk írott jegyzetből, hanem angol szakkönyvből történik, megváltozik az oktatási stílus is. Az angolszász világban a textbook nem pontosan ugyanazt jelenti, mint magyarul, és kissé más típusúak a jegyzetek és az elvárások is. Például az ember egy magyar nyelvű tankönyvtől többé-kevésbé azt várja, hogy érthető és olvasmányos legyen, de az angol textbookoknál olykor nagyon vigyázni kell, ki ne hagyjunk egy névelőt olvasás közben, mert a végén még félreértjük a szöveget.” Galántai tanár úr az ELTÉ-n végzett magyar-történelem szakon, és doktorija van tudománytörténetből is. Éveken keresztül volt a világ második legnagyobb privacy szervezetének vezető bizottsági tagja (Privacy International), és az ilyesmi persze nem megy angol nélkül. Érdeklik az egzotikus nyelvek is: idén például a tok piszin tanulásába vágott bele, melyet Pápua Új-Guineában közvetítő nyelvként beszélnek (és amely jelentős mértékben az angolon alapul).

Gyere, és tanulj tőlük angolul az ókori gazdaság történetéről, a nagy októberi szocialista forradalomról, vagy nem utolsó sorban a nagy világválságokról!