Psychology
január 5, 2017
English for Economic and Social Sciences for Business and Communication
január 5, 2017

Environmental economics

Milyen jó lenne, ha mindent, ami a fiatalságunkban szép és jó, megőrizhetnénk öregkorunkra is! Reménytelen vágyálom ez, vagy lehet realitás is? Átélhetik a gyerekeink és unokáink mindazt, ami nekünk megadatott? Összeegyeztethető a jólétünk azzal, hogy a környezetünk is jól legyen? Környezetgazdaságtan Tanszék oktatói a Környezetgazdaságtan című tárgy keretében azt tűzik a zászlójukra, hogy a jövő közgazdászainak és menedzsereinek bemutassák, hogy hogyan működhet a gazdaságunk a társadalommal és a környezetünkkel harmóniában, illetve hogyan tehetünk kísérletet az életszínvonalunk távoli jövőbe nyúló megőrzésére. A magyar nyelvű kurzus mellett a vállalkozó szellemű hallgatók a kurzust angolul is teljesíthetik Horváth György Ádám kezei alatt, aki elmondása szerint szenvedélyesen szereti a jövőnket.

A tárgyra jelentkezők jó kezekben lesznek, hiszen a tanár úr már számtalan területen bizonyította szaktudását, a nyelvtudásáról nem is beszélve. „Lehettem vagy három éves, amikor szüleim úgy gondolták, hogy itt az idő az angol nyelv elsajátítására. Aztán tíz éves koromban a németre is ráfeküdtem. Majd, miután kikerültem Hollandiába, a holland nyelvet is elsajátíthattam, illetve elkezdtem franciául is tanulni, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ezt követően, mikor elkezdtem a BME padjait koptatni, spanyolul és olaszul is tanultam. Egy spanyolországi szakmai gyakorlat miatt sikerült a spanyolt folytatnom, de máig nagy álmom, hogy folytatom az olaszt is. Spanyolországban viszont megismerkedtem a katalán nyelvvel, amibe szinte azonnal beleszerettem, így ezt is folytatni szeretném majd. Na és persze ott a következő «nagy projekt», a svéd…”

A tantárgy során nem csupán a fenntarthatóságról, a gazdaság megújítási lehetőségeiről, a környezet, gazdaság és társadalom harmonikus jövőjéről tanulhattok, hanem megismerkedhettek a jövő új vállalkozásaival és új munkalehetőségeivel. Részesévé válhattok egy hétről-hétre ismétlődő élménysorozatnak. „Ez kicsit olyan, mint amikor az ember elmegy a színházba: akkor és ott teljes lényét átadja az előadásnak, majd magányában ismét gondolkodni és reflektálni kezd, és jobbá próbálja tenni a dolgait. Én ezt a mentalitást képviselem az óráimon: aki beül hozzám, azt szeretném, hogy otthon érezze magát. Beszéljük meg és próbáljunk válaszokat és megoldásokat keresni a világ kihívásaira. Gondolkodjunk együtt és fedezzünk fel együtt megoldásokat. Nevessünk együtt, töprengjünk el együtt, nevessünk, és együtt éljük át ezeket az eszmecseréket.”-nyilatkozott Horváth György Ádám egyetemi tanársegéd.