Speakup! Mocsai Tamás: Amikor nem létezik olyan, hogy fáradtság vagy fájdalom
március 29, 2017
„…a természetes is lehet érdekes” – Hermán Fanni
április 7, 2017

Folytasd kutatásod a Tudományfilozófia és Tudománytörténet Doktori Iskolában!

Ha szeretnéd kutatásodat a filozófia, az érveléselmélet, a tudomány és a technika történetének, filozófiájának vagy kommunikációjának területén egy interdiszciplináris környezetben fejleszteni, válaszd a Tudományfilozófia és Tudománytörténet Doktori Iskolát!

A Tudományfilozófia és Tudománytörténet Doktori Iskolának a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Filozófia és Tudománytörténet Tanszéke ad otthont. Oktatói gárdánkat évről évre az egyetem legjobb oktatói közé sorolják. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy PhD hallgatóink az itt eltöltött évek alatt ne csak az adott téma szakértőivé váljanak, hanem magukévá tegyék azokat a gyakorlati képességeket is, amelyeket a tudományos életben való sikeresség megkövetel. A program és a tanszéki munka interdiszciplinaritása arra ösztönzi hallgatóinkat, hogy lépjenek túl tudományterületeik határain.

A képzésen a doktoranduszok először maguk is kurzusokat hallgatnak. Mélyebben megismerik a tudomány- és technikafilozófiát, a historiográfiát, az argumentáció-elméletet. Ezekkel a kurzusokkal egyrészt tárgyi tudásra tesznek szert, másrészt elsajátítják azokat a tudományos módszereket, amelyek segíteni fogják őket saját kutatói munkájukban. Emellett a hallgatók hospitálnak, azaz bejárnak a kurzusokra, segítenek az oktatóknak a kurzusok előkészítésében, a dolgozatjavításban és a tárgyfejlesztésben, így felkészülve az oktatási tevékenységükre. Bekapcsolódhatnak továbbá szakmai projektekbe, és lehetőséget kapnak pályázatokban való részvételre.

A komplex vizsgát követően a harmadéves doktoranduszok megkezdik oktatói pályafutásukat, és

az egyetem hallgatóinak választható tárgyakat tanítanak a következő tárgycsoportokból: Emberek, csoportok, kultúrák; Építészet és esztétika; Érvelés, meggyőzés, kommunikáció; Filozófia, etika, művészet; Tudomány, tudás, módszertan. Ezenfelül a tanszék a Szociológia és Kommunikáció Tanszékkel együtt felelős a Kommunikáció- és médiatudomány alap- és mesterképzésért.

A képzés során a hangsúlyt elsődlegesen a hallgatók saját kutatására fektetjük, akik témavezetőjük és a tanszéki munkatársak aktív segítségével publikálnak és konferenciákra járnak, ezzel is megalapozva sikeres akadémiai életüket. Témavezetőink és az általuk kínált kutatási témák listáját megtalálod a doktori.hu honlapon.

Ha úgy érzed, témád illeszkedik a Tudományfilozófia és Tudománytörténet Doktori Iskola profiljába, úgy érdemes először témavezetőt választanod, és felvenned vele a kapcsolatot. A májusi jelentkezési határidőig pedig egy rövid kutatási tervet kell majd összeállítanod.

További információkért keresd folyamatosan frissülő honlapunkat! Addig is látogass el a Tanszék Facebook oldalára és blogjára!