Diplomagyár vagy értelmiségképzés?
március 3, 2016
A “jövő zenéje” – kerekasztal-beszélgetés a zeneipar fejlődésének lehetőségeiről
március 5, 2016

Igazi sokszínűség egy kötetben

A Főutcák, üzletutcák – megújulás és fejlesztés című könyv bemutatójáról

Egy nagyszabású projekt és együttműködés gyümölcsét ünnepelhette a BME GTK és az ÉMK március 2-án a Főutcák, üzletutcák – megújulás és fejlesztés című könyv bemutatója kapcsán a Magyar Urbanisztikai Társaság székházának nagytermében. A bemutatót Hamp Gábor, a Szociológia és Kommunikáció Tanszék tanszékvezetője nyitotta meg azzal a gondolattal, milyen nagyszerű a BME tanszékeinek összefogása, s az a multidiszciplináris szemlélet, amely nem csak az egyetem falai, hanem immár ebben a kötetben is tetten érhető.

konyvbemutato-6„Városaink átalakulásának manapság legszembetűnőbb jelensége a belső területek megújulása, átalakulása. Hosszú évtizedek után nagyvárosok főutcái ismét visszakaphatják korábbi fényüket. Korábban más jellegű utcák és terek kapnak központi funkciót, új, a jelen kornak megfelelő módon. Magyarországon jelenleg is számos ilyen jellegű átalakítás van folyamatban illetve tervezés alatt.” – olvashatjuk a könyv bevezetőjét. A kötet számos tanulmányt tartalmaz, mely a főutcák, a sétálóutcák, a gyalogosok birodalmát járja körbe Budapesttől kezdve Madridon és Berlinen keresztül egészen New Yorkig, bemutatva, hogy ezek a terek újjáéledhetnek, mindig és mindenhol újjáélednek.

konyvbemutato-5Szabó Árpád, építész/településtervező, tanszékvezető-helyettes, a BME Urbanisztika Tanszék oktatója mutatta be elsőként a könyvet, aki a sokszínűségre hívta fel a figyelmet. Nagy erőssége a kötetnek, hogy dolgozott rajta többek között geográfus, környezetpszichológus, építész, kommunikációs szakértő, urbanista és közgazdász is, így más-más szempontok villannak fel minden egyes tanulmányban. „A kötet az urbanisztikai identitás újraértelmezésére szólít fel” – emelte ki záró gondolatként.

A szót Vitézy Dávid , a BME GTK-n végzett városfejlesztési-közlekedési szakember, a BKK volt vezérigazgatója, a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója vette át, kiemelve, hogy mennyire újszerű és üdvös a téma megközelítése, és ezt globális példák és aktualitások bevonásával teszik meg a szerzők – akik koránt sem csupán a mérnöki tudományok felől közelítik meg az egyes kérdéseket. A záró szavak a kötet szerkesztőjétől, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék egyetemi docensétől, Kocsis János Balázs városszociológustól hangzottak el, aki elmondta, mennyire élvezetes volt együtt dolgozni a szerzőkkel, a közreműködőkkel.

A kötet mindenkinek ajánlott, aki érdeklődik az urbanisztika, a városok szerkezete, az utcák szerepe iránt, s aki betekintést szeretne nyerni ezek alakulásába, átformálódásába, középpontba kerülésük folyamatába.