Kiemelkedően népszerű a BME GTK a felvételizők körében
július 27, 2020
Ifiegyetem GTK szemüvegen keresztül: Digitális szabadulószobák és szemmozgáskövetés világával ismerkedhettek meg a programsorozat idei résztvevői
július 27, 2020

Kiemelkedően magas átlagpontszámok és felvételi létszámok az Egyetemen – legnépszerűbb képzések közé tartozik a Nemzetközi gazdálkodás alapszak

Közel 5000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait idén Egyetemünk különböző képzésein. Az elmúlt években követett stratégiát folytatva idén is magas felvételi pontszámokat állapított meg az intézmény.

Az Egyetem kiválóságának jó indikátora, hogy az intézmény alapképzéseire felvételt nyert jelentkezők létszáma és átlagpontszáma is kiemelkedően magas maradt, így az állami ösztöndíjas képzési formában az átlagpontszám 422 pont, az önköltséges formában felvettekkel együtt 418,7 pont (Mandiner, 2020).

Már áprilisban látható volt országosan egy 20%-os visszaesés a felsőoktatásba jelentkezők létszámában. Az első helyes jelentkezések esetében az alapképzésekre 25%-os volt a visszaesés. A műszaki területeken pedig még ennél is nagyobb, 34%-os visszaesés volt látható a jelentkezők számában – emlékeztetett a friss adatok értékelése kapcsán Veszprémi Károly, az Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A portfolio.hu arra vonatkozó kérdésére, hogy a felsőoktatásba országosan jelentkezők számában látott jelentős visszaesésben mi játszott szerepet, az egyetemi vezető kifejtette, hogy fontos szempont volt – a demográfiai folyamatok mellett – ebben a tekintetben az emelt szintű érettségi.

„Mi ennek a feltételnek a bevezetésével egyet is érettünk. Nem is elsősorban azért, hogy ez az eszköz szelektál a hallgatók között, hanem azért is, hogy jelezzük a felvételizők felé, hogy az egyetemnek mire van szüksége, ha nemcsak bekerülni szeretne a diák, hanem bent is maradni” – mutatott rá a BME oktatási rektorhelyettese.

Veszprémi Károly szerint ennek fényében az egyetem kifejezetten jól teljesített, a jelentkezők számában a BME-n összességében 9%-os csökkenés volt megfigyelhető. Míg a felvettek száma csupán 4%-kal csökkent. „Ezek a számok az egyetemünk erősségét mutatják, mert nálunk eddig is nagy számban voltak azok, akik emelt szintű érettségivel felvételiztek hozzánk, másrészt pedig az is elmondható, hogy a BME-re érkező diákok tudatosak, felkészültek, határozottak. Kevésbé jellemző rájuk, hogy egy emelt szintű érettségi elijesztené őket egyetemünktől” – tette hozzá (Portfolio, 2020).

Egyetemünk legnépszerűbb képzései közé a mechatronikai mérnöki, a vegyészmérnöki, a fizika, a mérnökinformatikus és az építészmérnöki képzések mellett a GTK által gondozott Nemzetközi gazdálkodás alapszak is beletartozik az idei esztendőben, ahova idén 116 fő került be 437 pontos átlag pontszámmal (1. táblázat) (BME, 2020)

1. táblázat – A legnépszerűbb, államilag finanszírozott képzések az Egyetemen

SzakBME-re felvettek
minimális pontszámaátlag pontszámalétszáma
Mechatronikai mérnöki433460162
Vegyészmérnöki389440157
Fizika42045741
Mérnökinformatikus374434654
Építészmérnöki (osztatlan)393432185
Nemzetközi gazdálkodás402437116


Veszprémi Károly kiemelte, hogy a BME a mostani pótfelvételi eljárásban alapképzési szakjainak nagy részén állami ösztöndíjas képzéseket is meghirdet, tehát érdemes az egyetem honlapján és a felvi.hu központi felvételi információs portálon tájékozódni az augusztusi jelentkezési lehetőségekről.

Mesterképzésben közel ezer fő kezdheti meg ősszel tanulmányait, illetve további több mint ezer fő nyert felvételt idén januárban a BME mesterszakjainak valamelyikére. A mostani felvételi eljárásban az egyetemre jelentkező közel 10 ezer fő 21 százaléka valamelyik mesterképzést jelölte meg, ami 6 százalékponttal magasabb az országos aránynál. Pedig a BME mesterszakjainak nagy részénél nem is ez, hanem a januári a fő felvételi eljárás. Idén 27 hazai felsőoktatási intézménybe jelentkeztek száznál többen mesterképzésre.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idegen nyelvű képzései továbbra is kiemelkedően népszerűek. A Stipendium Hungaricum ösztöndíj program pályázatán 64 országból több mint 9000 érdeklődő adta be jelentkezését a Műegyetemre. A BME a program keretében több mint 700 jelentkezőt vett fel, ahova a hallgatók több mint fele a több energiabefektetést és szakmai munkát kívánó mesterképzésekre jelentkezett, doktori képzésre pedig mintegy 90 fő nyert felvételt (Eduline, 2020).

Hivatkozások

BME. (2020. július 23.). Forrás: http://www.bme.hu/hirek/20200723/A_Muegyetem_sok_szeretettel_koszonti_uj_hallgatoit

Eduline. (2020. július 23.). Forrás: https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200723_bme_ponthatarok

Mandiner. (2020. július 23.). Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20200723_kiemelkedoen_magas_atlagpontszamok_a_muegyetemen

Portfolio. (2020. július 23.). Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200723/nagyon-magas-lett-a-bme-re-felvett-diakok-atlagpontszama-442284