Fontos kapcsolatok, megbízható csapat és kitartás: egy marketing ügynökség története
június 8, 2022
Hogyan valósítható meg az élménypedagógia egyetemisták körében?
június 15, 2022

Kihirdették a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíj idei nyerteseit

Az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjat az MTA elnöke – Dr. Mohar Lászlóné Sóti Borbála magánszemély hagyatéki intézkedése alapján – a tudományos élet területén dolgozó fiatal kutatók környezetvédelmi kutatási eredményeinek elismerésére hozta létre a célból, hogy a tudomány eszközeivel és lehetőségeivel elősegítse a lokális és globális emberi környezet megóvását, a biológiai sokszínűség védelmét, valamint környezetbarát technológiák kifejlesztését és meghonosítását. A díj oklevéllel és pénzjutalommal jár. Legfeljebb három pályadíj nyerhető el, amelyet az MTA elnöke a környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódva adományoz.

Dr. Buzási Attila, a Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék tanszékvezető helyettese, egyetemi docense Budapest 23 kerületének hőhullámokkal szembeni sérülékenységét vizsgálta. Hazánkban a demográfiai trendek, valamint az urbanizáltsági fok miatt a klímaváltozás által kiváltott hőhullámokkal szembeni sérülékenység elemzése releváns kutatási területnek számít. Dr. Buzási Attila kutatása során Budapest kerületeire sikerült meghatározni a hőhullámokkal szembeni sérülékenység értékét; az alkalmazott módszertan alapját összesen 12 indikátor adta, melyek hozzájárultak a térbeli egyenlőtlenségek feltárásához, a Budapesten belüli különböző sérülékenységi faktorok jobb megértéséhez. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a hőhullámokkal szembeni sérülékenység a budai oldalon szignifikánsan alacsonyabb, mint a pesti oldalon; ugyanakkor három délkelet-pesti kerület (XVII., XVIII., XXIII.) kiemelkedően jó értéke érdekes térbeli differenciálódásra mutat rá.

Lovas-Kiss Ádám kísérleti úton bizonyította az inváziós pontyfélék ikrájának vándorló vízimadarak általi terjedésre vonatkozó hatását.

Fain Máté közgazdász ESG tematikájú megatrend befektetések teljesítményértékelését végezte el globális részvénypiacokon.

További információ: https://mta.hu/mta_hirei/kihirdettek-a-kornyezetvedelmi-tudomanyos-ifjusagi-palyadij-idei-nyerteseit-112213

Szívből gratulálunk a pályadíj elnyeréséhez!