Témavezetői munkáért járó TDK Emlékplakett 2021-ben
július 27, 2022
Harcolj a délibábokkal
augusztus 3, 2022

Konferencia a digitális újságírás történetéről 

Egyedülálló nemzetközi konferenciát rendeztek a közelmúltban a BME Q épületében a GTK Szociológia és Kommunikáció Tanszékének szervezésében. Hazai és külföldi szakemberek tartottak előadást a digitális újságírás történetéről a Histories of Digital Journalism elnevezésű rendezvényen. Az újságírásnak ez a műfaja meglehetősen új, Magyarországon még harminc évre sem tekint vissza. Éppen ezért hasonló rendezvényt eddig nem szerveztek ebben a témakörben.

Az eseményre összesen 12 országból érkeztek munkájukban elismert előadók. Itt volt például Mark Deuze, aki az egyik legjelentősebb, legtöbbet idézett szakember az Amszterdami Egyetemről. De részt vett a még Laura Ahva is a Tamperei Egyetemről. Előadást tartott az egyetem részéről Dr. Tófalvy Tamás, a GTK Szociológia és Kommunikáció Tanszékének egyetemi docense is, aki a konferencia egyik szervezője. A docens azt is elárulta, hogy jelenleg a magyar internet és tartalomszolgáltatás történetét feldolgozó monográfián dolgozik.

Mark Deuze az Amszterdami Egyetemről

A rendezvényen szó volt a digitális újságírói munka sajátos ellentmondásairól és az ezen a területen dolgozó újságírók mentális egészségéről. A Dr. Tófalvy Tamás által vezetett szekció keretén belül – többek közt – azt vizsgálták, hogy a brit és a német újságírók hogyan élték meg az új típusú újságírás előretörését. 

További információ: https://www.bme.hu/hirek/20220729/Nemzetkozi_konferencian_mutatkoztak_be_a_digitalis_ujsagiras_tortenetet_kutatok