Siker az OecoForum-Közgazdász ötletversenyen
november 19, 2021
Műszaki menedzser diploma a startup világban
november 24, 2021

Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont – Interaktív tudásközpont Budapesten

A Magyar Nemzeti Bank a Széll Kálmán téren álló MNB Budai Központ – régi nevén Postapalota – felújításával és az épületben kialakított Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont elindításával egy európai összevetésben is különleges intézményt valósít meg. A kiállítás azzal a céllal jön létre, hogy bemutassa Magyarország fizetőeszközeinek ezeréves történelmét, és megismertesse az érdeklődőket a pénz működésének intézményrendszerével, a pénzintézetek és különösen a jegybank tevékenységének legfontosabb mozzanataival.

A 2022. március 15-én megnyíló interaktív tudásközpont bevezeti látogatóit a pénzügyek világába, és élményalapon fejleszti a különböző korosztályok pénzügyi kultúráját. Az érdeklődők gyakorlati példákon keresztül, interaktív módon fedezhetik fel a gazdasági-pénzügyi folyamatok működését, a pénzhasználat alapszabályait, és megismerhetik az MNB tevékenységét. A Pénzmúzeum több korosztály és több tantárgy kerettantervét szolgálva képes hozzájárulni a társadalom pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez, de benne kap helyet a bank Bankjegy- és Érmegyűjteményének több, felbecsülhetetlen értékű darabja is.

Látványterv
Kép forrása: https://www.penzmuzeum.hu/latvanytervek

Megtízszerezve korábbi méreteit a Pénzmúzeum 4 emeleten és közel 2400 négyzetméteren várja majd a látogatókat. A kiállítás a pénz öt funkcióján keresztül vezeti be a látogatókat a pénzügyek és a gazdaság világába, egészen a Kincstárig, ahol valódi aranytömböt érinthetnek és emelhetnek meg az érdeklődők.

A tervezés során az élményalapú oktatás és a nemzetközi múzeumpedagógia legújabb eredményeire támaszkodnak majd: a látogatók életközeli helyzetekbe helyezkedve, interaktív módon fedezhetik fel a gazdasági folyamatok működését, a pénzhasználat alapszabályait, látványos szimulációk részeként érthetik meg a jegybankok szerepét a világban. Rengeteg interaktív felülettel, játékkal készülnek: az 58 lenyűgöző installáció és közel 2000 műtárgy tartalmas és szórakoztató vizsgálatát egy olyan átívelő játék köti majd össze, amelyben virtuális vagyont gyűjthetnek a látogatók. A virtuális vagyont később ajándékokra válthatják, vagy befektethetik, gyarapíthatják.

További információ:

https://www.penzmuzeum.hu/penzmuzeum