Novemberben megrendezésre kerül a második nemzetközi Duna Kupa!
március 22, 2023
Az Azerbajdzsáni Állami Közgazdasági Egyetem ismételt látogatása Karunkon
április 4, 2023

Megjelent az idei OTKA pályázat

Idén is folytatódik az OTKA program, amely a kutatási projektek megvalósítását, kimagasló tudományos eredmények elérését, új módszerek és eljárások kidolgozását segíti. Az egyéni kutatóknak, kutatócsoportoknak szóló pályázat keretösszege 2023-ban összesen 13,5 milliárd forint. 

Az immár 37 éves múltra visszatekintő OTKA program célja, hogy a kutatások támogatásán keresztül hozzájáruljon a tudomány fejlődéséhez, erősítse a magyar tudósok és kutatási intézmények nemzetközi elismertségét, versenyképességét. Idén újabb 13,5 milliárd forint áll rendelkezésre olyan kutatások támogatásához, amelyektől kimagasló tudományos eredmények elérése, új módszerek és eljárások kidolgozása, a természeti és társadalmi jelenségek mélyebb megismerése várható.

„A hazai tudomány fejlődése, a magyar kutatók és kutatási intézmények kiválósága és versenyképessége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország az évtized végére Európa top 10 innovátora közé kerüljön” – emelte ki Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a meghirdetés kapcsán. Hozzátette: a program követelményei között kiemelt hangsúlyt kap a publikációs teljesítmény, hogy a támogatott projektek eredményei széles körben láthatóvá váljanak. Az előző, 2022. évi OTKA felhívásra mintegy 1400 pályázat érkezett, közülük 365 projekt nyert támogatást összesen 13,2 milliárd forint értékben.

Az egyéni kutatóknak, kutatócsoportoknak szóló pályázat idén is a megszokott kategóriákat követi. A “Posztdoktori kiválósági program” karrierjük korai szakaszában támogatja a tudományos fokozatukat 5 éven belül megszerzett fiatalokat, míg a “Fiatal kutatói kiválósági program” már a saját, önálló kutatási téma elindításához és az önálló kutatócsoport létrehozásához ad segítséget. A tapasztaltabb kutatók és az általuk vezetett kutatócsoportok a Kutatói témapályázat keretében igényelhetnek támogatást. Emellett külön alprogram segíti a magyar-szlovén nemzetközi együttműködésben megvalósuló kutatások támogatását.

A pályázás fontos részletei:

Pályázni csak az EPR rendszerben regisztrált kutatók tudnak. A regisztrációt a Pályázatkezelési Osztály végzi, kérem ezzel kapcsolatban írjanak a rendszerben megadott ppi.otka@bme.hu email címre a következő adatok megadásával:

  • vezetéknév:
  • keresztnév:
  • anyja neve:
  • születési hely:
  • születési idő:
  • email cím:
  • kutatóhely (tanszék):

A pályázat nyelve angol (!), erre kérem figyeljenek oda, mivel a rendszer nem fogja engedni a véglegesítést, ha a magyar opciót kiválasztva próbálnák benyújtani.

Az OTKA pályázat benyújtásához szükség van a kari befogadásra, ehhez az „Adatlap hazai pályázathoz”, „Pályázati kísérőlap”, „Pénzügyi nyilatkozat” és „Kari befogadó nyilatkozat” kitöltött, tanszékvezető által aláírt 2-2 példányát kell leadni. (Ezeket lentebb görgetve találják.) Ehhez kérem, hogy a mellékelt OTKA23 Pályázati nyilatkozat vezető kutató által kitöltött és aláírt 2 példányát is csatolják. A kari befogadási dokumentációt és nyilatkozatot a Dékáni Hivatal iktatás után eljuttatja a PKO-nak, aki a vezetőséggel történő aláíratást intézi. A PKO a mindenki által aláírt nyilatkozatot szkennelve e-mailben megküldi a kutatónak és papíron kézbesítővel juttatja vissza a Karra.

Tekintettel arra, hogy a pályázati felhívásban megjelölt elektronikus benyújtási határidő az intézményi vezetők elektronikus jóváhagyására vonatkozik, az alábbi határidőket kérjük betartani:

Belső határidőkFK_23PD_23SNN_23K_23
Kari befogadási határidő és Pályázati nyilatkozat leadása (Pályázó)2023. április 14. 12:002023. április 14. 12:002023. április 14. 12:002023. április 20. 16:00
Kari dokumentáció és Pályázati nyilatkozat átadása PKO-nak (Dékáni Hivatal):2023. április 19. 10:002023. április 19. 10:002023. április 20. 10:002023. április 27. 10:00
EPR felületen történő vezető kutató általi véglegesítés határideje:2023. április 26. 10:002023. április 26. 10:002023. április 27. 10:002023. május 4. 10:00

Bármilyen kérdés esetén szívesen állnak rendelkezésükre a kari ügyintézők (Otterbein-Szabó Edit, Kiss Ákos Lórántné), illetve a Pályázatkezelési Osztály részéről Bolnovszky Boglárka. Amennyiben a költségterv a belső határidő előtt elkészül a rendszerben, kérem jelezzék, hogy a PKO az ellenőrzést azonnal indítani tudja.

További információ az OTKA pályázatról: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/online-sajto/atadtak-magyar-230328

Aktuális pályázati felhívások: https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/palyazatok/aktualis-felhivasok

Lentebb pedig a pályázáshoz szükséges dokumentumokat találják: