III. BME GTK Kari Hallgató Napok és ÜTI Sátor- első nap
április 27, 2017
Színvonalas oktató- és kutatómunka, stabil gazdasági háttér – Koltai Tamás dékán köszöntője
május 19, 2017

Mémmé válni?! – az ÜTI Sátor második napjának programjából

A III. BME GTK Kari Hallgatói Napok és ÜTI Sátor második napján, szerdán 12:30-tól tartott előadást Bárány Tibor és Blaskó Ágnes a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék képviseletében. Az előadás témája a mémmé válás kérdése volt. Bárány Tibor és Blaskó Ágnes egyedi oktatásához hűen interaktívvá tették előadásukat, bevonva így az érdeklődőket és saját gondolataikat a beszélgetésbe.

A kötetlen beszélgetés központjában egy népszerű videó állt, amely a BBC News egyik élő közvetítésének részlete. Ez a videó idén tavasszal vált híressé és egyben mémmé. A beszélgetés elején egy kép volt látható, amin az elegánsan felöltözött nyilatkozó férfi ül otthonában.

Az interaktivitás azzal vette kezdetét, hogy a hallgatóság elmondta, milyen benyomásaik vannak a kép láttán. A kép felvillanása után ki az, aki elkapcsolna és ki az, aki továbbnézné a BBC adását? A hallgatóság jellemzően nem kapcsolna el. Következő lépésként mindenki megnézte a közel egy perces videót. A benyomások alapján csoportokba rendeződött a hallgatóság, aszerint, hogy cukinak, viccesnek, vagy kínosnak érezték a részletet. Egyrészről jellemző volt az apával való együttérzés, hiszen egyértelmű volt, hogy nem állt a helyzet magaslatán, másrészről pedig az egész szituáció önmagában vicces. Blaskó Ági felhívta a figyelmet a videó alakjainak szerepére (pl. férfi, apa, szakember) és ezeken keresztül szólaltatta meg beszélgetőpartnereit.

02De felmerül a kérdés, hogy vajon miért vált ez a videó mémmé és miért terjedt el hihetetlenül gyorsan? A választ közösen fogalmazták meg az oktatók és a hallgatóság. Egyrészt más történik a videóban, mint amit a TV néző várt volna, a csavar érdekessé teszi. Másrészt megjelennek a szélsőségek, mint a gyerek, az anyuka viselkedése a háttérben és a komoly, elegáns apa. Sok oka van annak, hogy egy videó vagy akár kép mémmé váljon, de van egy fő motiváció, ami mindegyikre jellemző. A mém alapja valakinek megtetszik és elkezd belőle új, ironikus, vicces, kritikus tartalmakat létrehozni. Az említett videó esetében valószínűleg a mémgyártónak az tetszett meg, hogy a férfi tekintélye porbahull és egy egészen más szerepben látjuk, mint azt vártuk volna.

03Van egy kis káröröm az emberek részéről, akik ilyenkor mémeket kezdenek gyártani. Nem nevezném rossz szándéknak, inkább csak a saját szórakoztatására hozza létre. Ez az alapvető motiváció, amikor elkészül egy mém, a szórakoztatás, egy olyan tartalom megosztása, amire mi magunk is kíváncsiak lennénk. Számtalan kérdést vet fel a videó és a róla készült mémek. A beszélgetést végül Blaskó Ági zárta az interaktív előadásra vonatkozóan a következővel: „ilyeneket csinálunk mi, a kommunikáció tanszéken”.