25 éves lett a BME GTK!
június 13, 2023
BME GTK Gólyatábor 2023
július 11, 2023

NiCE: Partvonalról a figyelem középpontjába – Városközpontok a fenntartható életmód szolgálatában

Az európai városközpontok egykor erőforrás-gazdag fogyasztási központok voltak, de a koronavírus-járvány miatt előtérbe került az online kereskedelem, számos üzlet kényszerült bezárni és zavarok léptek fel az ellátási láncban. A körkörösséget és mértékletességet célzó alternatív és fenntartható fogyasztási modellek száma növekszik, viszont a jelenlegi keretfeltételek miatt ezek a modellek általában a partvonalon ragadnak. Emiatt nincs a fogyasztók számára könnyen hozzáférhető, a fogyasztás alternatív formáit támogató központi ajánlás.

A NiCE projekt két fő kihívásra fókuszál – a városok központi tereinek átalakítása, annak érdekében, hogy azok támogassák az ott lakók fenntartható életmódjának megvalósítását, emellett pedig a központok (új) életre keltése, a körkörösség figyelembevételével.

A partnerség számos gyakorlati megközelítést mutat be különböző környezetekben, amelyek a fogyasztás új formáit erősítik és teszik láthatóbbá a városi központokban, mindeközben bevonva az összes érintett felet a folyamatba.

Transznacionális, nemzeti és régiós szinten átadható oktató jellegű, inspiráló és megosztható formátumának hála a projekt eredményei eljuthatnak a településekhez, régiókhoz, alternatív fogyasztási és vállalati modellek szolgáltatóihoz, lakossághoz, szervezetekhez és szakpolitikai döntéshozókhoz, közös tevékenységekre invitálva és körkörös városközpontokat létrehozva Közép-Európa-szerte.

A projektben a BME Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék elsődleges feladata a tudományos szakmai háttér biztosítása, az első munkacsomag (Workpackage 1) vezetése körforgásos gazdaság témában, valamint a pilot projektek előkészítésének támogatása, megvalósításuk nyomon követése és a teljesítmény értékeléséhez kapcsolódó indikátor-alapú keretrendszer kifejlesztése.

A projektről mindent információt ezen az oldalon találhatnak meg az érdeklődők.