„Kinyitni a világot…” – interjú Göbölös Laurával, a Liska Tibor Szakmai Hetek programos vezetőjével
február 21, 2016
A sebezhető Európa – Identitás és szuverenitás
február 27, 2016

Privatizációtól az Országleltárig

Február 22-én, a Liska Tibor Szakmai Hetek keretében tartott egyetemünkön előadást Tóth László közgazdász, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt gazdasági igazgatója „A nemzet vagyona” címmel

Az előadás főként az állami vagyon struktúráját (melyeket konkrét jogszabályi példákkal támasztott alá), a privatizáció állami vagyonra gyakorolt hatásait és a jelenlegi vagyonkezelők helyzetét ölelte fel.

20160222-004Tóth László kizárólag a tényekre szorítkozva mesélt a 1990-es évek elején lejátszódó privatizációs folyamatokról, a privatizációs tanácsadók megjelenéséről és a korra jellemző bizonytalan jogi környezetről. Szóba került a tőzsdei privatizáció okán indított MRP-program, azaz a munkavállalói részvénytulajdonlási program is, mely azonban az alkalmazottak között feszülő érdekellentét miatt nem bizonyult hatékonynak.

A vagyonkezelők bemutatásával az elmúlt nyolc évben lezajlódó számszerű gyarapodást emelte ki. A minisztériumok bevonásával ezek száma megnégyszereződött, s ez az előadó szerint jelentősen ellehetetleníti az egységes nyilvántartást és nyomon követést.

20160222-001

Tóth László erre hozta gyakorlati példaként azt a tényt is, hogy az Országleltár honlapján (www.orszagleltar.gov.hu) a legfrissebb eredménykimutatások 2013-ra vonatkoznak, tehát 2 éve nem kerültek nyilvánosságra adatok a nemzeti vagyonnal kapcsolatban.

Összességében úgy vélem, hogy a hallgatóság egy rendkívül informatív előadás élményével gazdagodhatott a részvétel során, melyben az előadó személyes tapasztalataiból merítkezve mutatta be a rendszerváltás pénzügyi aspektusait, s rávilágított a jelenkor megoldandó problémáira is.

A rendezvénysorozat további ígéretes előadásait erre a linkre kattintva tudják elérni az érdeklődők.