TDK 2023
november 15, 2023
Máig érvényes örökséget hagyott hátra – az egykori tanszékvezető elismerése
november 27, 2023

Tudományos Nap az első program a Ladó László előadóteremben

A mesterséges intelligencia fejlesztésének társadalmi hatása volt a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Tudományos Napjának témája.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében november 8-án tartotta meg a GTK a Kari Tudományos Napot, amelyen  hagyományosan a tudomány vagy a tudományos közélet aktuális kérdéseiről szóló előadások hangzanak el. Az idei esemény fő témája a mesterséges intelligencia fejlesztésének társadalmi hatása volt, melyről a meghívott előadóink lebilincselő előadásokat tartottak.

Az eseményt Prof. Koltai Tamás, a kar dékánja nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a Kar Tudományos Napja hagyományosan aktuális kérdéseket céloz meg, és a mostani esemény a mesterséges intelligencia kiemelkedő szerepére összpontosít. Kiemelte, hogy az eseményen a témát  gyakorlati, majd filozófiai szemszögből vizsgáljuk meg. A program a Q épület újonnan megnyitott Ladó László termének első hivatalos eseménye volt.

Az első előadó, Marco Rossi, PhD, a MathWorks Academia Team magyarországi csapatának tagja, a MATLAB platform oktatási eszközeit mutatta be, különös hangsúlyt fektetve az AI-alapú felhasználási esetek felfedezésére. Kihangsúlyozta az informatikai gondolkodás fontosságát a 21. században, és bemutattta,hogy ennek fejlesztésének tantervekbe való integrálását hogyan támogathatja a MATLAB platform.

A MATLAB egy alacsony kódú program, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók programozás nélkül oldjanak meg különböző problémákat. A platform több mint 100 olyan hasznos eszközt tartalmaz, mint például képfeldolgozás és szövegelemzés, továbbbá különböző képzési lehetőségeket is kínál, hogy a felhasználói élményt még gördülékenyebbé tegye. Az előadás különösen hasznos volt, hiszen az egyetemünk összes oktatója, kutatója és hallgatója jogosult a Matlab, a Simulink és a teljes eszköztár használatára. A Gamax Laboratory Solutions képviselője, a MATLAB hivatalos régiós partnere, szintén részt vett az eseményen, elősegítve a helyi együttműködést.

Dr. habil. Héder Mihály előadásában bevezette a hallgatóságot a mesterséges intelligencia filozófiájába. Kiemelte a számítógépek matematikai modelljeinek és az általuk képviselt tényleges fizikai rendszerek közötti különbséget. Bemutatott néhány érvet, hogy miért nem javallott abszolút kijelentéseket tenni a számítógépek képességeiről a modelleik korlátai alapján. Az előadás történelmi áttekintésben is reflektált a mesterséges intelligencia korlátaira, például a nyelvi fordításra és a kreativitásra vonatkozóan, és kiemelte a számítógépek fizikai jellegének megértésének fontosságát az etikai szempontok és a tesztelés szempontjából. Az előadása során egy árnyaltabb megközelítésre ösztönzött a mesterséges intelligencia képességeinek megvitatásában, kiemelve, hogy ne keverjük össze a matematikai modelleket a tényleges fizikai rendszerekkel.